Principală  —  Ştiri  —  Social   —   APOTA, despre protestul din vama…

APOTA, despre protestul din vama Leușeni: „Taximetria internațională ca invenție pur autohtonă – instrument de mușamalizare a activităților ilegale ale celor care s-au autointitulat transportatori”

Reprezentanții Asociațiilor Patronale din domeniul transporturilor rutiere eu emis vineri, 7 august, un comunicat de presă prin care „își exprimă indignarea față de protestul unor așa-numiți „transportatori” organizat la 6 august la punctul de trecere a frontierei Leușeni”.

Totodată, semnatarii notei susțin că șoferii care au protestat ieri seara la punctul de trecere Leușeni „au folosi, în mod obraznic, restricțiile de circulație impuse de țările UE pentru a-și proteja activitățile ilegale”.

Nota emisă de către Asociațiilor Patronale din domeniul transporturilor rutiere:

„Transporturile ilicite reprezintă o amenințare gravă pentru ramura transporturilor din Republica Moldova. Actualmente bugetul pierde în jur de 40 la sută din incasările pe care ar putea să le înregistreze de la operatorii de transport din cauza existenței unei rețele bine organizate și dirijate de transport ilicit.

Taximetria internațională ca invenție pur-autohtonă precum și necesitățile diasporei de a expedia colete rudelor sale servesc drept instrument de mușamalizare a activităților ilegale ale mai multor persoane care s-au autointitulat „transportatori”.

În perioada stării de urgență ponderea transporturilor ilegale a crescut, deoarece în privința lor „nu s-au extins restricțiile”. Numărul unităților de transport antrenate în activitățile ilegale de transportare a călătorilor în trafic național și internațional este alarmant. Am solicitat în repetate rânduri de a fi stopate activitățile ilegale care duc la ruinarea ramurii transporturilor și pun în pericol existența a mii de locuri de muncă legale. Acum când au fost înregistrate unele succese în domeniul combaterii ilegalităților și au fost sancționați mai mulți transportatori iliciți, inlcusiv prin ridicarea placuțelor cu numerele de înmatriculare, asistăm și la protestele celor care activează în afara cadrului legal. Motivul utilizat de protestatari – restricțiile de circulație impuse de țările UE, nu are nici o legătură cu sancțiunile aplicate de ANTA față de ei.

Solicităm autorităților publice să manifeste maximă prudență la examinarea cerințelor „transportatorilor” de la punctul de trecere a frontierei Leușeni și sperăm că după adoptarea unor decizii în privința lor nu vor fi nevoiți să protesteze transportatorii legali”.

Semnatarii notei sunt:

  • Președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa
  • Președintele Asociației Patronale a Transportatorilor și Servicii Auxiliare, Eugen Galupa
  • Vice Președinte Asociația Patronală a Profesioniștilor din Transporturi „Transportatorul”, Anatol Munteanu
  • Președintele Consiliului Asociației Patronale a Transportatorilor Auto „Nord”, Andrei Cheptea
  • Director Executiv al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor, Eugen Dațco
  • Director Executiv al Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto, Dumitru Albulesa

Mai mulți șoferi care efectueaza curse internaționale au protestat joi seara, 6 august, la punctul de trecere Leușeni. Conducătorii auto susțin că sunt nemulțumiți de faptul că nu pot să ajunga din R. Moldova la destinațiile stabilitepentru a transporta pasageri și colete. Polițiștii prezenți la fața locului au declarat că manifestanții și-au parcat mașinile și au blocat ilegal vama. La graniță au ajuns și mascații de la Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger”.

Reprezentanții Poliției de Frontieră au emis joi seară un comunicat de presă prin care au menționat că protestul desfășurat la vama Leușeni este calificat ca „unul ilegal, iar blocajul accesului în punctul de trecere Leușeni crează neînțelegeri din partea altor cetățeni aflați în trafic”.