Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Apelul Avocatului Poporului: „Sistarea procesului…

Apelul Avocatului Poporului: „Sistarea procesului de educație nu înseamnă vacanță”

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, vine cu un apel către părinți și copii în contextul situației epidemiologice din țară. Aceasta atenționează că sistarea procesului de educație nu înseamnă vacanță, iar plimbările în parcuri și joaca în curtea blocurilor este contraindicată, ținând cont de faptul că virusul este foarte contagios.

„În condițiile pandemiei de Coronavirus de tip nou, ale înrăutățirii stării epidemiologice și anunțării stării de urgență în țară, fac apel către părinții, reprezentanții legali ai copiilor să asigure cu maxima responsabilitate protecția adecvată a acestora, conform cerințelor înaintate de către autoritățile publice responsabile”, este menționat într-un comunicat emis de Avocatul Poporului.

Maia Bănărescu atenționează că nerespectarea regulilor de carantină poate fi pedepsită conform legii. Același lucru se referă și la persoanele care au în grija lor copii, care pot fi atrase la răspundere pentru neîndeplinirea obligațiilor de întreținere, educare și instruire a copilului.

„Pentru siguranța noastră și a copiilor, este imperios să stăm acasă,  să fim conștienți de pericolul care persistă, dar fără a intra în panică. Este nevoie să respectăm regulile stabilite, să fim uniți, să acordam ajutor atunci când cineva are nevoie, să ne informăm corect din sursele oficiale și să diseminăm doar informația oficiala despre regulile de prevenire, să nu ne autotratăm – pentru aceasta sunt medicii. În caz de necesitate, apelați prin telefon medicul de familie sau sunați la numărul de telefon 112”, precizează Avocatul Poporului.

Maia Bănărescu declară că în calitatea sa de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului este disponibilă să intervină în cazul în care văconfruntați cu o problemă legată de situația epidemiologică, dar și legată de protecția drepturilor copilului. Pentru aceasta apelați la Telefonul de încredere al Copilului gestionat  de către colegii mei din Direcția drepturilor copilului – 080011116.

În prezent, în R. Moldova au fost diagnosticați cu COVID – 19 doar doi copii, alți 14 fiind suspectați de infecția cu noul tip de coronavirus.