Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Apă-Canal Chișinău a primit trei…

Apă-Canal Chișinău a primit trei generatoare electrice în valoare de 157 de mii de dolari din partea USAID

Societatea pe acțiuni „Apă-Canal Chişinău” a recepționat miercuri, 24 mai, trei generatoare de energie electrică cu o capacitate totală de aproximativ 880 kW, pentru a asigura fiabilitatea serviciilor sale în cazul deconectărilor de energie la nivel național sau a situațiilor de urgență. Donația în valoare de 157 mii dolari a fost realizată de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), în cadrul Proiectului Securitatea Energetică a R. Moldova.

„Peste 1 milion de consumatori ai S.A. „Apă-Canal Chișinău” vor putea fi asigurați cu servicii neîntrerupte de alimentare cu apă și canalizare în cazul deconectărilor de energie electrică la nivel național, grație generatoarelor donate S.A. „Apă-Canal Chișinău” de către SUA.

(…) Cel mai mare generator, cu capacitate de producere a energiei de 400 kW, a fost amplasat la Stația de Tratare a Apei pentru a asigura o alimentare cu energie electrică stabilă a rețelei de alimentare cu apă și a sistemului de canalizare. Un alt generator cu capacitatea de 160 kW va fi amplasat la sediul central al întreprinderii, iar al treilea este mobil cu capacitatea 320 kW și va putea fi utilizat la oricare dintre obiectivele strategice ale întreprinderii”, a anunțat S.A. „Apă-Canal Chişinău”.

Prezent la ceremonia de donați, ambasadorul SUA în R. Moldova, Kent Longsdon, a menționat că „generatoarele sunt de calitate înaltă și sunt destul de practice”. Potrivit lui Kent Longsdon, această investiție „va permite fiabilitatea serviciului de aprovizionare cu apă a locuitorilor municipiului Chișinău”.

Generatorul cu cea mai mare capacitate de producere a energiei, de 400 kW a fost amplasat la Stația de Tratare a Apei, deoarece la aceasta se filtrează și se prelucrează conform parametrilor de calitate, apa potabilă livrată pentru toți consumatorii din mun. Chișinău și or. Ialoveni.

„Activitatea de bază a Stației de Tratare a Apei constituie în producerea apei potabile pentru consumatorii municipiului Chișinău. Sursa de alimentare fiind apa din râul Nistru. Capacitatea de producție a Stației conform proiectului este – 350 000 m3/zi.

În prezent, zilnic de la Stația de Tratare a apei sunt livrate circa 150 000 m3 de apă pentru cei cca 800 mii de consumatori. La producerea apei potabile sunt folosiți reactivi de dezinfectare, coagulare şi floculare. Consumul zilnic de energie la producerea apei potabile în mediu este de 7000 kw/h”, mai anunță S.A. „Apă-Canal Chişinău”.

Societatea pe acțiuni „Apă-Canal Chişinău” susține că SUA, prin intermediul Agenție SUA pentru Dezvoltare Internațională s-a angajat să acorde asistență R. Moldova pentru a depăși criza energetică, cauzată de războiul din Ucraina.

Astfel, USAID, prin intermediul proiectului Securitatea Energetică a R. Moldova, a investit 1,3 milioane dolari pentru procurarea a 53 de generatoare electrice pentru situații de urgență care au scopul de a consolida securitatea energetică a R. Moldova, precum și de a atenua efectele crizei energetice. Generatoarele sunt livrate pe parcursul lunii mai la 22 de spitale, prin Ministerul Sănătății R. Moldova, precum și organizațiile – Moldelectrica, „Termolectrica” S.A., CET-Nord și S.A. „Apa-Canal Chișinău”.