Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Anunțul Poliției R. Moldova în…

Anunțul Poliției R. Moldova în legătură cu protestele anunțate de agricultori

În legătură cu protestele anunțate de agricultori pentru data de 11 august, responsabilii din cadrul Poliției R. Moldova au emis marți dimineață o notă prin care au anunțat că vor asigura ordinea publică, circulația rutieră, precum și vor monitoriza regulile de prevenire a infectării cu virusul COVID-19 în timpul manifestațiilor.

Potrivit Poliției, toate acțiunile ilegale admise în cadrul manifestației vor fi înregistrate și documentate conform legislației.

În acest context, oamenii legii solicită atât participanților la proteste, cât şi tuturor cetăţenilor să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică, să respecte Legea și indicaţiile forţelor de ordine pentru ca acțiunile să se desfăşoare în condiţii optime.

De asemenea, pentru a evita răspândirea virusului COVID-19 și pentru a nu pune în pericol sănătatea și siguranța persoanelor din comunitate, reprezentanții Poliției îndeamnă participanții să respecte distanţa  socială și  echiparea corespunzătoare  cu măşti.

Participanții sunt obligați:

  • să respecte legislaţia, ordinea publică şi cererile legitime ale organizatorilor;
  • să se abţină de la acţiuni care pot împiedica desfăşurarea întrunirii şi de la incitarea la astfel de acţiuni;
  • să părăsească întrunirea la cererea organizatorului şi/sau a reprezentantului autorităţii administraţiei publice locale ori a organului de poliţie;
  • în timpul întrunirii să nu deţină arme, obiecte explozive sau orice substanţe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor.

Pentru consolidarea dialogului cu cetățenii și creșterii gradului de siguranță, Poliția îndeamnă toți participanții la manifestații să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică și să informeze polițiștii imediat ce observă un obiect suspicios, fie persoane dubioase, fie sunt martorii unei situații de destabilizare a ordinii publice la numărul 112 sau să anunțe cel mai apropiat polițist.

Mai mulți agricultori au anunțat că vor organiza proteste marți, 11 august, în mai multe localități din țară.

Agricultorii susțin că au fost grav afectați de seceta din ultimele luni și că nu au primit nicio soluție din partea Guvernului în legătură cu situația dezastruoasă din sectorul agricol. 

Revendicările agricultorilor remise Guvernului:

1. Cerem Guvernului RM declararea Stării Excepționale în agricultură pentru zona de Centru și Sud – Est a RM cu eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de agricultori.

2. Scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar pe o perioadă de 12 luni și instituierea unui moratoriu la plata penalităților pentru întârzierile ce țin de aceste taxe.

3. Indenitifcarea în mod prioritar a resurselor finanicare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincier de grâu de toamnă cu cel puțin 4 lei kilogramul pentru agricultorii rămași fără semințe. 

4. Acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii în proporții de cel puțin 50 % pentru perderile estimate. 

5. Cerem explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină. În același timp anunțăm că suntem dispuși să oferim Guvernului un răgaz până la data de 20.07.2020 când așteptăm un răgaz pe marginea cerințelor enunțate. În caz contrat suntem dispuși să organizăm proteste pe tot teritoriul republicii.

Luni, 10 august, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a anunțat, după ședința săptămânală de lucru, că a convocat pentru miercuri, 12 august, ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), unde vor fi discutate mai multe subiecte, printre care, prioritar, va fi discutată situația din Agricultură. Totodată, Dodon a menționat că bugetul de stat este „extrem de redus”, iar Guvernul urmează să solicite un credit de urgență de la Banca Mondială pentru a sprijini financiar agricultorii afectați de secetă.

Potrivit autorităților, R. Moldova se confruntă cu cea mai severă secetă din istoria indepedentă a țării, astfel, fiind afectate, sute de hectare de culturi agricole.