Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Anual aerul poluat provoacă peste…

Anual aerul poluat provoacă peste 800.000 de decese în Europa. Care este situația în R. Moldova

Foto: auditeco.ro

Conform unui studiu publicat de revista European Heart Jurnal, anual, în R. Moldova mor peste 5 000 de oameni din cauza poluării aerului. În Europa cifra ajunge la aproximativ 800 000 de oameni iar la nivel global poluarea provoacă  8,8 milioane de decese pe an, aproape dublu față de cele 4,5 milioane de decese înregistrate până în prezent de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Starea calității aerului în R. Moldova

Conform studiului, în R. Moldova mor anual peste 5 000 de oameni din cauza poluării aerului.

Potrivit șefei Direcției Politici de Aer și Schimbări Climatice, Veronica Lopotenco, transportul rutier este una dintre principalele surse de poluare a aerului din Moldova, în special poluanții nocivi, cum ar fi dioxidul de azot(NO2) și pulberile în suspensie. Emisiile provenite de la stațiile PECO, industriile și gospodăriile, contribuie, de asemenea, la poluarea aerului.

Potrivit expertei, în prezent, în R. Moldova sistemul  de monitarizare a aerului este uzat iar metodele de prelevare a probelor nu sunt conforme cu legislația în vigoare.

Cu toate acestea laboratoarele prelevă probele de trei ori pe zi pentru a calcula concentrarea de poluanți în aer. Conform standartelor europene, sistemul de monitorizare al aerului ar trebui să fie automat.

„La acest moment cea mai mare cantitate de aer poluat o avem în orașele Chișinău, Bălți și Anenii Noi. Mașinile care au motor pe bază de motorină poluează extrem de mult aerul. Nu avem o viziune privind interzicerea mașinilor cu motorină deoarece ar fi un impact social foarte mare. Pe tot teritoriul R. Moldova avem nevoie de 18 stații de monitorizare staționare si una mobilă. La acest capitol lucrăm acum”, a spus șefa Direcției Politici de Aer și Schimbări Climatice, Veronica Lopotenco.

Foto: academic.oup.com

Poluarea aerului în Europa

Potrivit cercetătorilor, poluarea scurtează cu 2,2 ani speranța de viață a europenilor. La nivel de state, cea mai mare rată a mortalității din cauza poluării aerului este înregistrată în Germania, cu aproximativ 100 000 de decese anual. Germania este urmată de Italia, Marea Britanie, Polonia şi Franţa. 

În studiu se arată că impactul asupra sănătății impus de poluarea aerului înconjurător în Europa este mult mai mare decât impactul provocat de fumat.

 „Pentru a pune aceste rezultate în perspectivă, asta înseamnă că poluarea aerului produce mai multe decese în fiecare an decât tutunul, care este responsabil de 7,2 milioane de decese, potrivit OMS„, susține unul dintre autorii studiului, Thomas Münzel de la Universitatea din Mainz (Germania), care spune că „se poate evita fumatul, nu și respirarea aerului poluat”.

În studiu se arată că pulberile în suspensie (PM), dioxidul de azot (NO2) și ozonul troposferic (O3) afectează cel mai mult sănătatea umană. Nivelurile mari de poluare a aerului au în continuare un impact negativ asupra europenilor, în special a celor care trăiesc în zone urbane. 

Poluarea aerului are totodată un impact considerabil asupra economiei, scăzând durata de viață, mărind costurile medicale și reducând productivitatea economică ca urmare a numărului de zile de lucru pierdute din cauza problemelor de sănătate. Poluarea aerului are un impact negativ și asupra ecosistemelor, pentru că degradează solurile, pădurile, râurile și lacurile și reduce producția agricolă.

În studiu se menționează că îmbunătățirea calității aerului în Europa este realizabilă și extrem de necesară. Acest lucru se poate realiza prin înlocuirea surselor de energie fosilă cu combustibili regenerabili și curați, necesari pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Astfel rata mortalității în Europa ar putea fi redusă cu 55%.

Foto: auditeco.ro