Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ANSP informează despre situația epidemiologică…

ANSP informează despre situația epidemiologică din R. Moldova și vine cu un șir de recomandări pentru populație

Imagine simbol

Îmbolnăvirile prin infecții respiratorii virale s-au manifestat la un nivel de intensitate medie în ultima săptămână și reprezintă o creștere de 2,1% față de săptămâna precedentă, informează Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) miercuri, 25 ianuarie.  

Din numărul total de 12 190 de cazuri de infecții respiratorii virale, 4339 de cazuri (35,6%) au fost înregistrate în municipiul Chișinău.

Reprezentanții ANSP, informează că pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 152 de cazuri de gripă sezonieră, dintre care 104 cazuri în municipiul Chișinău, 15 cazuri în Taraclia, 8 cazuri în Călărași, 7 cazuri în Bălți.  Câte 1-4 cazuri de gripă au fost înregistrate în orașele Comrat, Nisporeni, Ialoveni, Rezina, Ungheni, Cahul, Edineț, Glodeni, Hîncești și Strășeni, potrivit unui comunicat.

În ultima săptămâna nu au fost înregistrate cazuri de deces prin gripă.

În laboratoarele ANSP, în perioada menționată, au fost investigate prin metoda molecular biologică – 89 de probe la prezența virusurilor gripale, non-gripale și SARS-CoV-2.

Dintre probele analizate, 33 de probe au fost pozitive: A(H3N2) – 6 cazuri, A(H1N1)- 15 cazuri, 11 cazuri de virus gripal tip B și 1 caz de co-infecție între virusurile gripal tip B + SARS CoV-2) și 6 probe au fost pozitive la prezența virusurilor non-gripale.

De la începutul lunii octombrie au fost înregistrate în total 1274 cazuri de gripă; 160 150 de cazuri de infecții respiratorii virale (IACRS) și 6794 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI).

Reprezentanții ANSP vin cu un șir de recomandări pentru populație, instituții medicale și grădinițe:

„ANSP continuă monitorizarea situației prin gripa sezonieră, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și circulația virusurilor gripale și recomandă populației respectarea măsurilor de profilaxie nespecifică: distanța fizică, igiena personală, igiena tusei și strănutului, igiena mâinilor, aerisirea încăperilor, purtarea măștilor în transportul public și în locurile aglomerate, adresarea la medic la apariția simptomelor compatibile cu gripa și IACRS (febră, tuse, strănut, dureri de cap, stare de slăbiciune)”.

Recomandă „prelungirea realizării filtrului de dimineață în instituțiile de educație timpurie, prin verificarea temperaturii și a semnelor/simptomelor bolii respiratorii acute virale”.

„ANSP recomandă instituțiilor medicale monitorizarea şi evaluarea permanentă a situaţiei epidemiologice prin gripă; verificarea și suplinirea stocurilor de medicamente pentru tratamentul bolnavilor cu gripă sezonieră, IACRS și SARI; stabilirea diagnosticului precoce al gripei, IACRS și SARI conform definițiilor de caz; asigurarea notificării şi colectării datelor epidemiologice cu completarea formularelor respective și acordarea asistenței medicale persoanelor bolnave conform protocoalelor clinice; limitarea accesului vizitatorilor în IMSP și purtarea măștilor de către personal și vizitatori; fortificarea activităților și măsurilor de control al infecțiilor; realizarea activităţilor de profilaxie specifică și nespecifică în rândul populaţiei și a grupurilor profesionale cu risc sporit de îmbolnăvire și promovarea măsurilor specifice și nespecifice de prevenire a gripei și IACRS” se menționează în comunicat.

Publicitate
Publicitate