• ANSA derulează campania de vaccinare antirabică a vulpilor, în premieră pentru R. Moldova

  ANSA derulează campania de vaccinare antirabică a vulpilor, în premieră pentru R. Moldova
  vizualizări
  08 iulie 2020 | 23:04

  Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) derulează în premieră pentru Republica Moldova campania de vaccinare antirabică a vulpilor. Astfel, vor fi distribuite momeli vaccinale pe cale aeriană de către prestatorul de servicii care a câştigat licitaţia, dar și manual de colaboratorii ANSA.

  Distribuirea momelilor pe cale aeriană se desfășoară pe teritoriul întregii țări, din Aeroportul Mărculești.

  Momelile sunt distribuite din avion în conformitate cu documentele de zbor pregătite în acest sens, pe baza liniilor de zbor prestabilite. Pentru aplicare și orientare corectă, se utilizează sistemul de navigare și distribuție direcționată prin satelit (GPS). Persoanele numite și instruite, distribuie momelile din avion într-un ritm mediu determinat de viteza de la sol, pe suprafețe întinse, cu o densitate de 25 momeli/km2, cu excepția suprafețelor zonelor locuite, lacuri, râuri și a drumurilor naționale, anunță ANSA.

  Distribuția manuală a momelilor vaccinale se va realiza de către personalul subdiviziunile teritoriale ale ANSA, dar și personalul din cadrul Agenției Moldsilva și a Societății Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova.

  Momelile vor fi amplasate la fiecare intrare în vizuină şi pe traseele vulpilor, în imediata apropiere a vizuinilor. Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se restricționează circulația liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.

  ANSA atenționează populația că vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice dar, în cazul consumului accidental, s-a constatat că vaccinul nu este dăunător pentru acestea (câini și pisici).

  • Dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsați momeala în acel loc.
  • Dacă găsiți momeala într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită.
  • Dacă găsiți o momeală al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar pentru a ridica momeala respectivă.

  Principalul obiectiv al Programului este diminuării progresive a rabiei în Republica Moldova până la obținerea statutului de țară liberă până în anul 2023, dar și fructificarea oportunității republicii de a absorbi fondurile financiare acordate de Uniunea Europeană pentru eradicarea rabiei prin Decizia  Grant SANTE/VP/2018/RO/SI2.774145, decizie care prevede și acordarea asistenței financiare nerambursabile pentru Republica Moldova destinate finanțării măsurilor de profilaxie a rabiei la vulpile sălbatice pe o distanță de 50 km de la hotar cu România în interiorul Republicii Moldova, cu posibilitatea extinderii pe întreg teritoriul țării.

  Demararea vaccinării antirabice la vulpi, va fi un prim pas solid de combatere a rabiei în Republica Moldova, minimalizându-se astfel riscurile de îmbolnăvire a animalelor și oamenilor cu această maladie incurabilă.

  Acest program este cofinanțat de Uniunea Europeană și sprijinit de România.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ Protestul agricultorilor: „Am ajuns în prag de faliment”

  De la primele ore ale dimineții de marți, 11 august, peste 100 de tractoare au fost parcate, rând pe rând, pe marginea traseului Hîncești-Leușeni, la intrarea în satul Lăpușna din raionul Hîncești, formând o co…
  VIDEO/ Protestul agricultorilor: „Am ajuns în prag de faliment”

  Suma transferată de CNAS de la începutul lunii august prentru plata prestațiilor sociale

  Conform graficului stabilit, Casa Naţională de Asigurări Sociale a efectuat la 12 august, transferul pentru plata indemnizaţiilor pentru familiile cu copii şi indemnizaţiilor paternale, ajutorului social și aju…
  Suma transferată de CNAS de la începutul lunii august prentru plata prestațiilor sociale

  USM anunță data când vor fi reluate cursurile universitare și cum vor decurge orele pe timp de pandemie

  Reprezentanții Universității de Stat din R. Moldova (USM) au anunțat vineri, 12 august, că va relua cursurile universitate începând cu 1 septembrie 2020. Universitatea de Stat din Moldova a decis reluarea cursu…
  USM anunță data când vor fi reluate cursurile universitare și cum vor decurge orele pe timp de pandemie

  O nouă sesizare la PG și ANI din partea socialiștilor. Cer verificarea declarației de avere a unui deputat PPDA

  Încă o solicitare din partea unui deputat socialist la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) și Procuratura Generală (PG) pe numele unui deputat din Partidului Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”…
  O nouă sesizare la PG și ANI din partea socialiștilor. Cer verificarea declarației de avere a unui deputat PPDA

  Șefi noi la Inspectoratele de Poliție Telenești și Bălți

  Inspectoratul de Poliție Telenești și Inspectoratul de Poliție Bălți vor fi conduse de noi șefi. Potrivit unui comunicat de presă emis de către Poliția R. Moldova, la 12 august, șeful Inspectoratului General al…
  Șefi noi la Inspectoratele de Poliție Telenești și Bălți

  Sterilizări gratuite pentru pisici fără adăpost, cu ocazia Zilei internaționale a animalelor fără adăpost

  Reprezentanții Primăriei Chișinău au anunțat miercuri că pe 15 august, atunci când va fi marcată Ziua internațională a animalelor fără adăpost, Direcția generală locativ-comunală și amenajare, în colaborare cu…
  Sterilizări gratuite pentru pisici fără adăpost, cu ocazia Zilei internaționale a animalelor fără adăpost