Principală  —  Ştiri  —  Social   —   ANSA anunță că a aplicat…

ANSA anunță că a aplicat restricții de comercializare a produselor alimentare neconforme în cantitate totală de aproximativ 4 800 de kg

Produse alimentare cu termen de valabilitate expirat, produse neetichetate, starea igienică necorespunzătoare a unităților de alimentație publică și lipsa mențiunilor despre producători, sunt doar câteva dintre neconformitățile și încălcările legislației privind siguranța alimentară, depistate de inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în cadrul „controalelor planificate”, efectuate în perioada 10-25 ianuarie 2023.

Astfel, inspectorii ANSA au întocmit 22 de procese-verbale cu privire la contravenții și au aplicat restricții de comercializare a produselor alimentare neconforme de origine animală și non-animală în cantitate totală de aproximativ 4 800 kg.

Potrivit ANSA, Direcția Teritorială pentru Siguranța Alimentelor (DTSA) municipiului Chișinău a inițiat un șir de controale planificate la șapte unități de alimentație publică, nouă unități de comerț (hipermagazine, centre comerciale), o piață agroalimentară și un depozit/importator de produse alimentare de origine animală.

În cadrul controalelor, potrivit ANSA, inspectorii DTSA Chișinău au depistat mai multe neconformități și încălcări grave ale legislației privind siguranța alimentară, precum:
• Lipsa unui sistem de trasabilitate al produselor alimentare:
• Lipsa mențiunilor despre producători;
• Produse alimentare cu termen de valabilitate expirat;
• Produse neetichetate;
• Starea igienică necorespunzătoare a unităților de alimentație publică;
• Nerespectarea vecinătății produselor;
• Meniul oferit consumatorilor nu corespunde prevederilor legale;
• Lipsa mențiunilor obligatorii (valoarea energetică, cantitatea netă, prezența alergenilor);
• Lipsa controlului medical și a instruirii igienice a personalului;
• Neafișarea la loc vizibil a informației pentru consumatori”,

„În baza neconformităților depistate au fost întocmite 22 de procese-verbale cu privire la contravenții atât pe persoane juridice, cât și pe persoane cu funcție de răspundere din cadrul unităților verificate. Ca rezultat al controalelor au fost aplicate restricții de comercializare a produselor alimentare neconforme de origine animală și non-animală în cantitate totală de aproximativ 4800 kg”, anunță reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

În următoarea perioadă, inspectorii ANSA vor continua acțiuni de control al operatorilor economici din domeniul alimentar, conform graficului controalelor aprobat pentru anul 2023.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) este autoritatea administrativă cu activitate națională responsabilă de implementarea politicii statului în domeniul de reglementare şi control pentru siguranța alimentelor şi în domeniul sanitar-veterinar, zootehnic, al protecţiei plantelor şi carantinei fitosanitare, controlului semincer, calităţii produselor primare, produselor alimentare şi a hranei pentru animale.