Principală  —  IMPORTANTE   —   ANI a aplicat amenzi de…

ANI a aplicat amenzi de peste 8 000 de lei, a pornit mai multe cauze contravenționale și a inițiat controlul averii și intereselor personale a trei funcționari publici cu statut special și a unui primar

Foto: cnas.md

Autoritatea Națională de Integritate a inițiat, în perioada 20 iunie – 01 iulie 2022, patru proceduri de control al averii și intereselor personale. Potrivit ANI, în investigațiile respective sunt vizați trei funcționari publici cu statut special și un primar.

Este vorba despre Ruslan Beschier, șef Direcție din cadrul Serviciului Protecție Internă și Anticorupție a Ministerului Afacerilor Interne, Andrei Dubosari, inspector în cadrul Serviciului Vamal al R. Moldova, Biroul Vamal Centru, Post vamal Ungheni, Vitalie Țurcan, șef al Inspectoratului de Poliție Rîșcani, Direcția de Poliție a municipiului Chișinău, precum și Boris Rotaru, primar al comunei Șolcani, raionul Soroca.

De asemenea, potrivit ANI, în perioada menționată, inspectorii de integritate au identificat șase încălcări care se referă la conflictul de interese, regimul juridic al declarării averii și neconcordanțe în declarațiile de avere.

„Câte un conflict de interese a fost stabilite în privința a doi primari, unui consilier raional și a unui director de gimanziu. În alte două cazuri, pe regimul juridic al declarării averii, inspectorii de integritate au constatat neconcordanțe în declarațiile de avere a unui funcționar public cu statut special și a unui consilier raional”, potrivit ANI.

Inspectorii de integritate au pornit și 17 cauze contravenționale. Pe aspectul nedepunerii declarațiilor de avere și intereselor personale sunt vizați șase consilieri și patru foști consilieri. Pentru depunerea tardivă a declarațiilor de avere și intereselor personale sunt verificați un funcționar public cu statut special și un conducător de instituție, iar doi directori de gimnazii, un primar și un consilier – pentru nedeclararea conflictelor de interese.

„Au fost întocmite patru procese verbale cu privire la contravenție prin care au fost stabilite amenzi în sumă totală de circa 8500 de lei. Astfel, cu câte o amendă s-au ales un director de instituție publică, doi consilieri și un fost consilier pentru nedepunere sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și intereselor personale”, mai anunță ANI.

Direcția juridică a participat în 45 de ședințe de judecată. Reprezentanții ANI au organizat cinci instruiri pentru circa 200 de subiecți ai declarării și au acordat 94 de consultații telefonice, inclusiv 26 apeluri la Linia institușională.

Inspectorii de integritate au soluționat trei conflicte de interese. ANI a eliberat 29 de Certificate de Integritate.

Autoritatea Națională de Integritate asigură integritatea în exercitarea funcției publice sau funcției de demnitate publică și prevenirea corupției prin realizarea controlului averii și al intereselor personale și privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor.