Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Angajații vor putea beneficia de…

Angajații vor putea beneficia de compensarea costurilor serviciilor alternative de îngrijire a copiilor, în mărime de până la 2 500 de lei lunar. Proiectul de lege a fost votat în prima lectură

Imagine simbol

Parlamentul a aprobat vineri, 31 martie, în prima lectură un proiect de lege care prevede compensarea costurilor suportate de angajați pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor în vârstă de până la trei ani inclusiv. Mărimea compensării va fi de până la 2 500 de lei lunar pentru fiecare copil. Plata nu va fi impozitată.

Inițiativa legislativă pentru dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor angajaților a fost înaintată de președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, potrivit unui comunicat al Legislativului.

Potrivit autorului, legea va contribui la reducerea decalajului de gen pronunțat care există pe piața muncii din R. Moldova și, în majoritatea cazurilor, se reflectă negativ asupra femeilor. În plus, introducerea facilităților ar permite angajatorilor și angajaților să valorifice munca feminină și să contribuie la creșterea economică generală prin implicarea plenară a femeilor.

Propunerea ține cont de practicile reușite ale altor state privind facilitarea procesului de creare a locurilor de muncă prietenoase părinților, se menționează în comunicat.

„Proiectul are drept scop încurajarea încadrării în câmpul muncii, în special, a femeilor care au copii mici, și face parte dintr-un pachet amplu de legi în vederea creșterii ratei de ocupare a doamnelor”, a comunicat Dan Perciun.

Pentru punerea în aplicare a acestor norme este necesară modificarea Codului fiscal, Legii privind sistemul public de asigurări sociale, Legii cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală. Proiectul va fi supus votului în lectura a doua.