Principală  —  IMPORTANTE   —   Angajații mai multor întreprinderi mari…

Angajații mai multor întreprinderi mari se plâng de presiuni: „Suntem obligați să ieșim la lucru, chiar dacă majoritatea oamenilor nu vor”

Foto: epitesti.ro

Deși în R. Moldova a fost decretată stare de urgență în legătură cu epidemia de coronavirus, iar mai mulți agenți economici și-au sistat deja activitatea, iar alți angajatori au permis personalului să lucreze de acasă, unele persoane se văd nevoite de a merge la muncă, chiar dacă nu activează, de exemplu, în domeniul medical. În adresa redacției noastre au parvenit mesaje din parte mai multor cetățeni, care lucrează la întreprinderi și fabrici cu sute de angajați, care ne povestesc că practic sunt obligați să se prezinte la muncă, iar condițiile în care lucrează nu sunt tocmai cele mai bune.

Câteva dintre mesajele ce ne-au fost transmise:

  • „În timp ce toată țara stă în carantină, fabrica de cablaje electrice Draxlmaier din Bălți lucrează. Administrația stă acasă, iar lucrătorii de rând, brigăzi întregi, lucrează la mai puțin de 1 m distanță. Jumătate de oraș și suburbiile. Oare pentru ce? Pentru ca la un moment să fie infectat tot orașul?”

  • „Noi muncim. Suntem, într-un fel, obligați să ieșim la lucru, chiar dacă majoritatea oamenilor nu vor. Dacă cineva zice că nu vrea să vină la lucru, i se zice, așa, indirect, despre concediere. Dimineața la toți angajații li se măsoară febra, iar la cei care e ridicată, sunt trimiși acasă”.

  • „Bună seara, eu în privința la carantina cu coronavirus. Soțul meu lucrează la o fabrică de cablaje auto din Orhei. Dacă a fost vorba să stea cu toții acasă, de ce mama naibii forțează lucrătorii acestei fabrici? Șefii stau acasă, dar ai noștri lucrează”.

Am încercat să luăm legătura cu fabricile invocate în mesajele primite de la cetățeni, doar că reprezentanții acestora nu s-au arătat foarte deschiși pentru comunicare.

Unul dintre cetățenii care ne-a contactat activează în cadrul fabricii Draxlmaier din Bălți, care se ocupă de producerea cablajelor electrice. Acesta ne-a comunicat că muncitorii sunt nevoiți să meargă la muncă, iar pentru că nu sunt respectate condiții elementare, unul dintre angajați a fost nevoit să apeleze chiar și la poliție, pentru că muncitorilor nu le-au fost puse la dispoziție suficiente dozatoare cu dezinfectanți.

ZdG a luat legătură cu o reprezentantă a companiei, care a negat însă informațiile ce ne-au fost furnizate de cititori. Aceasta spune că la dispoziția angajaților sunt puse suficiente soluții dezinfectante, iar măsuri de precauție au fost luate cu mult timp înainte ca epidemia de coronavirus să ajungă în R. Moldova.

„Astăzi a fost o comisie de la Primărie și din ce au spus, la noi în fabrică este cel mai bine din tot ce au văzut până acum. Noi le oferim toate măsurile care trebuie să fie. Noi avem suficienți dezinfectanți și angajații sunt informați că trebuie să păstreze distanța socială. Toate măsurile sunt luate”, ne-a spus reprezentanta companiei.

Cu referire la eventuale presiuni asupra angajaților, aceasta spune că fiecare persoană este liberă să își ia concediu la solicitare. Cât ține de cazul angajatului care a solicitat intervenția poliției, reprezentanta Draxlmaier precizează că nimeni din administrație nu era în acel moment la fața locului: „Au venit, dar eu știu că ei trebuiau să solicite, pentru că majoritatea administrației lucrează de acasă ca să fie mai puțini oameni la fabrică. Trebuiau să sune ca să vină cineva de la companie”.

Pentru a afla cum funcționează și o altă fabrică de cablaje, pe care se plâng oamenii, am încercat să obținem o reacție și de la SEBN din Orhei. Inițial, un reprezentant al companiei ne-a îndemnat să mergem la fața locului să vedem condițiile de lucru, iar ulterior ne-a redirecționat către șeful direcției resurse umane. Acesta, la rândul său, a declarat că nu este mandatat să furnizeze informații reprezentanților mass-media, așa că trebuie să le trimitem o solicitare.

Nu am avut norocul să obținem un comentariu nici de la compania „Fujikura Automotive Mld”, unde un cititor ne-a semnalat că angajații merg cu febră la lucru. La un număr afișat de companie ne-a răspuns o persoană care ne-a comunicat că nu e la birou și nu ne poate răspunde la întrebări, așa că revine după ce află detalii. La scurt timp ne-a fost expediat un SMS cu următorul conținut: „Cu părere de rău, până la moment, nu am reușit să contactez pe cineva dintre colegi pentru informații.


Potrivit premierului Ion Chicu, urmare a declarării în țară a stării de urgență, până la 1 aprilie este sistată activitatea mai multor agenți economici. În aceste condiții nu este însă restricționată activitatea tuturor întreprinderilor de producere, în cazul în care acestea activează cu respectarea normelor sanitare recomandate de autorități.