Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Amnesty International Moldova” și „Promo-Lex”…

„Amnesty International Moldova” și „Promo-Lex” condamnă intervenția poliției împotriva susţinătorilor lui Gheorghe Petic

„Amnesty International Moldova” consideră că utilizarea gazelor lacrimogene împotriva unor manifestanți pașnici a fost o măsură excesivă și disproporționată. Aceasta în condițiile în care imaginile de la protestul în susținerea lui Gheorghe Petic de ieri, 20 martie, nu indicau că exista vreo amenințare la adresa ordinii publice, vreo altercație sau pericolul unor acte de violență.

În acelaşi context, „Amnesty International Moldova” informează că dreptul la protest este este un pilon al democrației și a statului de drept, iar orice limitare, abuz și îngrădire a acestuia, fără un motiv rezonabil, constituie un atentat la valorile Declarației Universale a Drepturilor Omului.

„ Articolului 40 din Constituția R. Moldova garantează fiecărui cetățean dreptul la întrunire, precum și libertatea fundamentală de exprimare în cadrul protestelor pașnice. Acest drept este un pilon al democrației și statului de drept, iar orice limitare, abuz și îngrădire a acestuia, fără un motiv rezonabil, constituie un atentat la valorile Declarației Universale a Drepturilor Omului, Pactelor Internaționale în domeniu Drepturilor Omului  la care Republica Moldova este parte, precum și la angajamentele asumate de statul RM cu privire la armonizarea principiilor și valorilor Uniunii Europene, în legislația și activitatea organismelor naționale, inclusiv a organelor de polițiecare este obligată conform legii să apere și protejeze protestatarii pașnici, și nicidecum să-i intimideze”, se arată în declarația Amnesty International Moldova.

Și asociația „Promo – Lex” își manifestă îngrijorarea în privința incidentului, considerând intervenția forțelor de ordine drept „o măsură disproporționată”.

„Menționăm că la protest participau circa 40 de persoane, iar cei circa 20 de polițiști prezenți erau suficienți pentru a asigura manevrele necesare fără a aplica mijloace speciale. Reiterăm, de asemenea, îngrijorarea privind lipsa însemnelor de identificare individuală pe uniformele forțelor de ordine, lucru care face aproape imposibil tragerea la răspundere a ofițerilor care încalcă legea”, se arată într-un comunicat al Asociației.

Inspectoratul Național de Patrulare (INP) a precizat ieri, 20 martie, că angajatul INP care a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care au venit la Judecătoria Orhei să-l susțină pe Gheorghe Petic ar fi fost bruscat, inclusiv fizic și amenințat cu răfuiala fizică de unul dintre protestatari. Astfel, polițistul ar fi aplicat mijloacele speciale, și anume gaze lacrimogene, „pentru a opune rezistență agresiunilor și pentru a permite deplasarea transportului în care era escortat Gheorghe Petic în deplină siguranță”.

Legalitatea acțiunilor polițistului urmează a fi examinată de Procuratura din Orhei. INP informeazăcă va analiza imaginile video de la acest incident, din perspectiva posibilelor încălcări ale legii, dar și din perspectiva analizării modului de acțiune a angajaților săi.