Ambasada Ucrainei în R. Moldova, îngrijorată de „acțiunile provocatoare” ale Rusiei în regiunea transnistreană

Ambasada Ucrainei în Republica Moldova își exprimă îngrijorarea în legătură cu „acțiunile provocatoare ale Rusiei”, care încalcă regimul zonei de securitate din regiunea transnistreană, în special prezența neautorizată a Grupului Operativ al Trupelor Ruse pe 14 și 15 august în această regiune.

„Neglijarea de către partea rusă a prevederilor acordului de încetare a focului din 21 iulie 1992, care determină regimul de funcționare a zonei de securitate, precum și neîndeplinirea de către Rusia a obligațiilor sale, subminează încrederea între participanții la procesul de negociere și continuă să escaladeze tensiunile din regiune”, se precizează în mesajul Ambasadei.

În urma acestor acțiuni, Ambasa Ucrainei susține încă o dată necesitatea retragerii complete și necondiționate a trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova, în conformitate cu deciziile summitului de la Istanbul al OSCE din 1999.

Și misiunea OSCE în Moldova și-a exprimat îngrijoarea cu privire la exercițiile militare cu forțarea râului Nistru. În conformitate cu mandatul său, Misiunea OSCE și-a trimis echipa în partea respectivă a Zonei de Securitate pe 14 și 15 august, însă echipa a fost obstrucționată să monitorizeze pe deplin exercițiile, se arată într-un comunicat oficial al misiunii.

La 13 august, curent, pe site-ul oficial al Districtului Militar Vest al Federaţiei Ruse a apărut informația precum că Grupul operațional al trupelor rusești (GOTR), dislocat în regiunea transnistreană a R. Moldova, și-a pregătit maşinile de luptă blindate pentru eventuale aplicaţii cu traversarea barierelor de apă”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *