Alegeri prezidențiale/ Președintele CA a propus ca televiziunile să nu organizeze, ci să fie obligate să retransmită dezbaterile electorale de la M1. Ce a decis CEC și ce spun reprezentanții presei – Ziarul de Gardă
 • Alegeri prezidențiale/ Președintele CA a propus ca televiziunile să nu organizeze, ci să fie obligate să retransmită dezbaterile electorale de la M1. Ce a decis CEC și ce spun reprezentanții presei

  Alegeri prezidențiale/ Președintele CA a propus ca televiziunile să nu organizeze, ci să fie obligate să retransmită dezbaterile electorale de la M1. Ce a decis CEC și ce spun reprezentanții presei
  01 septembrie 2020 | 18:45

  Președintele Consiliului Audiovizualului (CA), Dragoș Vicol, a propus ca dezbaterile electorale pentru alegerile prezidențiale să fie organizate doar de postul public de televiziune, M1, iar ceilalți radiodifuzori să fie obligați să le retransmită în regim live. Sugestia a nemulțumit mai mulți jurnaliști. Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit ca celelalte televiziuni să aibă posibilitatea să preia, dar să nu fie obligați. Chiar și așa, directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, consideră că telespectatorii și candidații opoziției sunt dezavantajați.

  În ședința din 26 august, președintele CA a solicitat ca propunerea sa să fie examinată, menționând că este înaintată „ținând cont de situația pandemică, dar și luând în considerare practica multor țări din Occident”.

  „Eu aș propune ca dezbaterile electorale să fie organizate de furnizorul public de televiziune și acestea să fie retransmise de restul posturilor de televiziune, ca respectivii candidați la prezidențiale să nu fie obligați în aceasta perioadă să „colinde” pe la toate posturile de televiziune”, a susținut el.

  Potrivit lui Vicol, postul public „nu este afiliat, nu ar putea fi acuzat că simpatizează sau că este supus unor prevederi”.

  „Nu cred că pentru un candidat la prezidențiale va fi rău să fie prezent într-un platou, dar, în același timp, să fie arătat la cinci-șase posturi de televiziune”

  „Aș dori ca CEC să examineze: dezbaterile electorale să fie organizate de postul de televiziune, cu obligațiunea ca restul posturilor de televiziune să le retransmită în direct. Mi se pare această soluție corectă. Nu cred că pentru un candidat la prezidențiale va fi rău să fie prezent într-un platou, dar, în același timp, să fie arătat la cinci-șase posturi de televiziune. Această propunere este rezonabilă pentru candidați”, a argumentat el.

  De cealaltă parte, membrul CA Artur Cozma a sugerat ca aceasta să nu fie o obligație, dezbaterile să fie retransmise doar de către cei care nu au posibilitatea de a le organiza, iar membrul Iulian Roșca a subliniat că ar exista „vulnerabilități juridice”, iar unii ar putea contesta, deoarece Codul electoral prevede obligația de a organiza dezbaterile electorale de către radiodifuzori.

  Propunerea lui Dragoș Vicol a fost criticată de către mai mulți jurnaliști, politicieni din opoziție și alegători.

  https://www.facebook.com/rata.mariana.1/posts/10225115851102932

  Marți, 1 septembrie, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a declarat la ședință că propunerea lui Vicol a fost „un pic a fost ajustată”, astfel că, potrivit art. 41 din Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova, instituția le dă posibilitatea radiodifuzorilor să aleagă una dintre cele două opțiuni – fie să retransmită dezbaterile organizate de postul public, fie să organizeze dezbateri proprii.

  Regulament by Ziarul de Gardă on Scribd

  Contactată de ZdG, moderatoarea dezbaterilor de la postul PRO TV Chișinău, Lorena Bogza, a afirmat că nu comentează ideea „absurdă” de a retransmite dezbaterile electorale organizate de un alt post de televiziune, dar a precizat că PRO TV Chișinău va organiza și în acest an dezbateri „în care alegătorii să își poată cunoaște candidații”.

  „CA nu se gândește deloc la telespectatori”

  Chiar și așa, directorul executiv al API, Petru Macovei, consideră că cetățenii cu drept de vot „vor avea prea puțină informație pentru a face o alegere conștientă”.

  „Este, cu siguranță, o decizie a politicului din R. Moldova, a partidului de guvernământ, PSRM, care își dorește să-și protejeze candidatul la prezidențiale de întrebările incomode care i-ar putea fi adresate de televiziunile neafiliate politic, dacă ar participa la asemenea dezbateri. Pe de altă parte, dorința lor este să nu admită participarea candidaților opoziției la posturile de televiziune pe care controlează PSRM. Acestea, probabil, nu vor face dezbateri, ci le vor retransmite pe cele organizate de Moldova 1, ceea ce va limita dreptul candidaților opoziției de a obține audiența acestor posturi de televiziune”, a comentat Macovei pentru ZdG.

  Expertul media s-a arătat indignat de faptul că „atunci când a făcut această propunere, CA a spus că ea are loc în contextul pandemiei, pentru a proteja candidații. CA, foarte straniu, se gândește la candidați și nu se gândește deloc la telespectatori, care trebuie să primească informații obiective și multiaspectuale”.

  „Sunt convins că la dezbaterile care vor fi organizate la M1 anumite aspecte, cum ar fi implicarea unor candidați în scheme criminale, celebra pungă cu calendar sau alte lucruri, vor fi evitate sau accentele vor fi puse pe alte subiecte. Iată de ce este important să fie organizate dezbateri și la alte posturi de televiziune, care au o politică editorială critică în raport cu guvernarea, în felul acesta va fi mai mut pluralism și mai multă diversitate. Este absolut crucial ca într-o campanie electorală să aibă loc dezbatere critică asupra programelor politicienilor. Din moment ce acest lucru este limitat, aceasta va lovi în primul rând în cetățenii cu drept de vot din R. Moldova, care vor avea prea puțină informație pentru a face o alegere conștientă. Cred că prin această decizie puterea, prin autoritățile pe care le controlează – CA și parțial CEC – încearcă să-și rezolve propriile probleme de imagine în detrimentul telespectatorilor.

  Candidații puterii, probabil, vor merge doar la M1, iar la dezbaterile organizate la posturile neafiliate, care nu vor vrea să preia semnalul de la M1, ci să aibă propriile dezbateri, acolo candidatul puterii nu va merge, pentru că se va simți vulnerabil”, a adăugat el.

  Directorul executiv al API a accentuat „un conflict între prevederea Codului electoral, care obligă postul să organizeze dezbateri”, menționând că „un regulament nu poate fi mai presus de lege”.

  El consideră că unii concurenți ar putea ataca în judecată noua prevedere.

  Președintele CA, Dragoș Vicol, nu a răspuns la apelurile ZdG.

  Codul electoral prevede că „în campania electorală pentru alegerile parlamentare, pentru alegerile prezidențiale și pentru referendumurile republicane, furnizorii de servicii media naționali au obligația, iar cei locali/regionali au dreptul să organizeze dezbateri electorale”.

  Scrutinul prezidențial este programat pentru 1 noiembrie.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  VIDEO/ Ceremonia de întâmpinare a prim-ministrei R. Moldova, Natalia Gavrilița de către prim-ministrul României, Nicolae Ciucă

  La București, în aceste momente, are loc ceremonia de întâmpinare a prim-ministrei R. Moldova, Natalia Gavrilița de către prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă. Prim-minsitra R. Moldova, Natalia Gavriliț…
  VIDEO/ Ceremonia de întâmpinare a prim-ministrei R. Moldova, Natalia Gavrilița de către prim-ministrul României, Nicolae Ciucă

  VIDEO/ Angelica Caraman, președinta CEC: „Ne asumăm deciziile luate. În pofida tuturor atacurilor, presiunilor și învinuirilor, noi vom fi consecvenți”

  Angelica Caraman, președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), spune că organul electoral își asumă deciziile luate în cazul alegerilor locale noi pentru primăria Bălți și consideră că, în cazul excluderii di…
  VIDEO/ Angelica Caraman, președinta CEC: „Ne asumăm deciziile luate. În pofida tuturor atacurilor, presiunilor și învinuirilor, noi vom fi consecvenți”

  FOTO/ Președinta R. Moldova, Maia Sandu și procurora-șefă europeană, Laura Codruța Kövesi, incluse în topul Politico 28 – clasamentul celor mai influente persoane din Europa

  Publicația Politico a dezvăluit lista POLITICO 28 Promoția 2022 a celor mai influente persoane din Europa – o listă a persoanelor de acțiune, a idealiștilor și a celor disruptivi care vor transforma fața Europe…
  FOTO/ Președinta R. Moldova, Maia Sandu și procurora-șefă europeană, Laura Codruța Kövesi, incluse în topul Politico 28 – clasamentul celor mai influente persoane din Europa