• Alegeri prezidențiale/ Președintele CA a propus ca televiziunile să nu organizeze, ci să fie obligate să retransmită dezbaterile electorale de la M1. Ce a decis CEC și ce spun reprezentanții presei

  Alegeri prezidențiale/ Președintele CA a propus ca televiziunile să nu organizeze, ci să fie obligate să retransmită dezbaterile electorale de la M1. Ce a decis CEC și ce spun reprezentanții presei
  vizualizări
  01 septembrie 2020 | 18:45

  Președintele Consiliului Audiovizualului (CA), Dragoș Vicol, a propus ca dezbaterile electorale pentru alegerile prezidențiale să fie organizate doar de postul public de televiziune, M1, iar ceilalți radiodifuzori să fie obligați să le retransmită în regim live. Sugestia a nemulțumit mai mulți jurnaliști. Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit ca celelalte televiziuni să aibă posibilitatea să preia, dar să nu fie obligați. Chiar și așa, directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, consideră că telespectatorii și candidații opoziției sunt dezavantajați.

  În ședința din 26 august, președintele CA a solicitat ca propunerea sa să fie examinată, menționând că este înaintată „ținând cont de situația pandemică, dar și luând în considerare practica multor țări din Occident”.

  „Eu aș propune ca dezbaterile electorale să fie organizate de furnizorul public de televiziune și acestea să fie retransmise de restul posturilor de televiziune, ca respectivii candidați la prezidențiale să nu fie obligați în aceasta perioadă să „colinde” pe la toate posturile de televiziune”, a susținut el.

  Potrivit lui Vicol, postul public „nu este afiliat, nu ar putea fi acuzat că simpatizează sau că este supus unor prevederi”.

  „Nu cred că pentru un candidat la prezidențiale va fi rău să fie prezent într-un platou, dar, în același timp, să fie arătat la cinci-șase posturi de televiziune”

  „Aș dori ca CEC să examineze: dezbaterile electorale să fie organizate de postul de televiziune, cu obligațiunea ca restul posturilor de televiziune să le retransmită în direct. Mi se pare această soluție corectă. Nu cred că pentru un candidat la prezidențiale va fi rău să fie prezent într-un platou, dar, în același timp, să fie arătat la cinci-șase posturi de televiziune. Această propunere este rezonabilă pentru candidați”, a argumentat el.

  De cealaltă parte, membrul CA Artur Cozma a sugerat ca aceasta să nu fie o obligație, dezbaterile să fie retransmise doar de către cei care nu au posibilitatea de a le organiza, iar membrul Iulian Roșca a subliniat că ar exista „vulnerabilități juridice”, iar unii ar putea contesta, deoarece Codul electoral prevede obligația de a organiza dezbaterile electorale de către radiodifuzori.

  Propunerea lui Dragoș Vicol a fost criticată de către mai mulți jurnaliști, politicieni din opoziție și alegători.

  Citesc recomandările făcute de Consiliul Audiovizualului radiodifuzorilor pentru prezidențiale și mă…

  Geplaatst door Mariana Rata op Zondag 30 augustus 2020

  Marți, 1 septembrie, secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a declarat la ședință că propunerea lui Vicol a fost „un pic a fost ajustată”, astfel că, potrivit art. 41 din Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova, instituția le dă posibilitatea radiodifuzorilor să aleagă una dintre cele două opțiuni – fie să retransmită dezbaterile organizate de postul public, fie să organizeze dezbateri proprii.

  Regulament by Ziarul de Gardă on Scribd

  Contactată de ZdG, moderatoarea dezbaterilor de la postul PRO TV Chișinău, Lorena Bogza, a afirmat că nu comentează ideea „absurdă” de a retransmite dezbaterile electorale organizate de un alt post de televiziune, dar a precizat că PRO TV Chișinău va organiza și în acest an dezbateri „în care alegătorii să își poată cunoaște candidații”.

  „CA nu se gândește deloc la telespectatori”

  Chiar și așa, directorul executiv al API, Petru Macovei, consideră că cetățenii cu drept de vot „vor avea prea puțină informație pentru a face o alegere conștientă”.

  „Este, cu siguranță, o decizie a politicului din R. Moldova, a partidului de guvernământ, PSRM, care își dorește să-și protejeze candidatul la prezidențiale de întrebările incomode care i-ar putea fi adresate de televiziunile neafiliate politic, dacă ar participa la asemenea dezbateri. Pe de altă parte, dorința lor este să nu admită participarea candidaților opoziției la posturile de televiziune pe care controlează PSRM. Acestea, probabil, nu vor face dezbateri, ci le vor retransmite pe cele organizate de Moldova 1, ceea ce va limita dreptul candidaților opoziției de a obține audiența acestor posturi de televiziune”, a comentat Macovei pentru ZdG.

  Expertul media s-a arătat indignat de faptul că „atunci când a făcut această propunere, CA a spus că ea are loc în contextul pandemiei, pentru a proteja candidații. CA, foarte straniu, se gândește la candidați și nu se gândește deloc la telespectatori, care trebuie să primească informații obiective și multiaspectuale”.

  „Sunt convins că la dezbaterile care vor fi organizate la M1 anumite aspecte, cum ar fi implicarea unor candidați în scheme criminale, celebra pungă cu calendar sau alte lucruri, vor fi evitate sau accentele vor fi puse pe alte subiecte. Iată de ce este important să fie organizate dezbateri și la alte posturi de televiziune, care au o politică editorială critică în raport cu guvernarea, în felul acesta va fi mai mut pluralism și mai multă diversitate. Este absolut crucial ca într-o campanie electorală să aibă loc dezbatere critică asupra programelor politicienilor. Din moment ce acest lucru este limitat, aceasta va lovi în primul rând în cetățenii cu drept de vot din R. Moldova, care vor avea prea puțină informație pentru a face o alegere conștientă. Cred că prin această decizie puterea, prin autoritățile pe care le controlează – CA și parțial CEC – încearcă să-și rezolve propriile probleme de imagine în detrimentul telespectatorilor.

  Candidații puterii, probabil, vor merge doar la M1, iar la dezbaterile organizate la posturile neafiliate, care nu vor vrea să preia semnalul de la M1, ci să aibă propriile dezbateri, acolo candidatul puterii nu va merge, pentru că se va simți vulnerabil”, a adăugat el.

  Directorul executiv al API a accentuat „un conflict între prevederea Codului electoral, care obligă postul să organizeze dezbateri”, menționând că „un regulament nu poate fi mai presus de lege”.

  El consideră că unii concurenți ar putea ataca în judecată noua prevedere.

  Președintele CA, Dragoș Vicol, nu a răspuns la apelurile ZdG.

  Codul electoral prevede că „în campania electorală pentru alegerile parlamentare, pentru alegerile prezidențiale și pentru referendumurile republicane, furnizorii de servicii media naționali au obligația, iar cei locali/regionali au dreptul să organizeze dezbateri electorale”.

  Scrutinul prezidențial este programat pentru 1 noiembrie.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ Președintele raionului Fălești, ar fi fost prins beat la volan

  Președintele raionului Fălești, Sergiu Fîntîna, ar fi fost prins beat la volan, astăzi, 24 noiembrie. Inițial acesta ar fi fost surprins la volanul automobilului de serviciu cu numere guvernamentale – RM A 138,…
  VIDEO/ Președintele raionului Fălești, ar fi fost prins beat la volan

  DOC/ Procesul intentat în privința lui Igor Dodon și pliantele defăimătoare la adresa Maiei Sandu a fost suspendat. CA trimite dosarul la CSJ pentru soluționarea conflictului negativ de competență

  Magistrații Curții de Apel Chișinău au suspendat procesul intentat la cererea de chemare în judecată înaintată de Sandu Maia către Dodon Igor privind recunoașterea ca false, defăimătoare, calomnioase şi denigra…
  DOC/ Procesul intentat în privința lui Igor Dodon și pliantele defăimătoare la adresa Maiei Sandu a fost suspendat. CA trimite dosarul la CSJ pentru soluționarea conflictului negativ de competență

  Traficul rutier va fi suspendat pe unele străzi din Chișinău

  În perioada 24 noiembrie – 20 decembrie curent va fi suspendat traficul rutier pe o singură bandă pe strada Ion Creangă, în perimetrul străzilor Vissarion Belinski și Alba Iulia, pentru că se vor desfășur…
  Traficul rutier va fi suspendat pe unele străzi din Chișinău

  Anunț important de la Ambasada României în R. Moldova. Activitatea cu publicul va fi reluată parțial

  Ambasada României în R. Moldova a anunțat astăzi, 24 noiembrie, că va fi reluată parțial activitatea cu publicul începând cu data de 26 noiembrie 2020. De asemenea, au fost adoptate măsuri sanitare și de protec…
  Anunț important de la Ambasada României în R. Moldova. Activitatea cu publicul va fi reluată parțial

  ANRE a aprobat o nouă metodologie de calculare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale

  Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat astăzi, 24 noiembrie, o nouă metodologie de calculare, de aprobare și de aplicare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a gazelor natur…
  ANRE a aprobat o nouă metodologie de calculare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale

  UE va semna un acord cu Moderna pentru 160 de milioane de doze de vaccin anti-Covid

  Comisia Europeană(CE) va semna un acord cu compania farmaceutică americană Moderna pentru livrarea a 160 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. Anunțul a fost făcut astăzi, 24 noiembrie, de Comisia E…
  UE va semna un acord cu Moderna pentru 160 de milioane de doze de vaccin anti-Covid