Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Agenția Europeană a Medicamentului:…

VIDEO Agenția Europeană a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca e sigur și eficient

Foto: Digi 24

Vaccinul AstraZenenca e sigur și eficient, a decis comitetul Agenției Europene a Medicamentului, care a ajuns la concluzia că acest vaccin nu e asociat cu un risc crescut al trombozelor, transmite Digi 24.

Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului, a spus că efectele adverse vor fi în continuare studiate și că vor fi investigate de asemenea cazurile rare de tromboze.

Cetățenii din Uniunea Europeană trebuie să fie informați în legătură cu ceea ce trebuie să facă, a mai spus Cooke.

Vaccinul este sigur și eficient în prevenirea COVID-19, iar beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile, au spus oficialii EMA într-o conferință de presă.

Cincisprezece ţări, inclusiv Germania, Franţa şi Italia, au suspendat „din motive de precauţie” utilizarea vaccinului AstraZeneca în această săptămână, după semnalarea unor probleme de natură sangvină la persoane vaccinate, precum dificultăţi de coagulare sau formarea de cheaguri (tromboze), fără însă ca acea legătură de cauzalitate să fie dovedită până în prezent, potrivit Agerpres.

Anterior, Agenția Europeană a Medicamentului a anunţat că va investiga 30 de cazuri de tulburări sangvine raportate la un total de 5 milioane de persoane vaccinate cu serul AstraZeneca în Uniunea Europeană. În total, 45 de milioane de doze cu acest vaccin au fost administrate la nivel mondial.

Conform datelor furnizate joi, 18 martie, de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), până acum, în R. Moldova au fost imunizate 18 593 de persoane cu vaccinul AstraZeneca.