Principală  —  IMPORTANTE   —   Acordeonistul și dirijorul Mihai Amihalachioaie…

Acordeonistul și dirijorul Mihai Amihalachioaie s-a stins din viață: „Va trăi prin profunzimea pieselor și a notelor pe care le-a lăsat”

Sursa foto: Mihai Amihalachioaie/ Ministerul Culturii

Acordeonistul, dirijorul de muzică populară, simfonică și de operă, Mihai Amihalachioaie, Maestru în Artă, s-a stins din viață în noaptea de duminică spre luni, 11-12 februarie, la vârsta de 62 de ani, informează Ministerul Culturii al R. Moldova.

„Îmi este greu să vorbesc la trecut despre Mihai. Un om deosebit și un profesionist desăvârșit. Era unul dintre puținii folcloriști care cunoaște bine ceea ce face. L-am invitat să facem echipă la Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, fiind angajat ca muzicolog cu o prețioasă experiență. Am reușit o colaborare de doar câteva luni. Nu, nu pot să cred (…)”, spune directoarea Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Silvia Zagoreanu, care a anunțat vestea tristă.

„Sincere condoleanțe tuturor celor îi plâng plecarea atât de devreme – prietenilor, familiei, colegilor, tuturor celor dragi. Va trăi prin profunzimea pieselor și a notelor pe care le-a lăsat, cu grijă, pe această lume (…)”, afirmă reprezentanții ministerului.

Mihai Amihalachioaie s-a născut pe 23 februarie 1961, în satul Molnița, regiunea Cernăuți, Ucraina. Studiile muzicale le-a început la Școala de Muzică din orașul Herța, după care și le-a continuat la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, conform comunicatului Ministerului Culturii.

În anul 1985 a absolvit Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” (azi – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), specialitatea: pian, acordeon și dirijat orchestră populară. În anul 1997 a absolvit a doua facultate la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, specialitatea dirijat muzică simfonică și de operă. Din anul 1998 este dirijor al Filarmonicii Naționale, al Orchestrei Naționale de Cameră, al Orchestrei Simfonice a Radioteleviziunii din Chișinău și dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

În perioada 2001-2002 își perfecționează măiestria cu maestrul Antoni Ros Marba la Barcelona (Spania), dirijat simfonic. În anul 1985 și-a început cariera muzicală în calitate de acordeonist și dirijor de muzica populară a Ansamblului „Busuioc Moldovenesc”. În anul 1998 colaborează, ca dirijor, cu Filarmonica Națională, cu Orchestra Națională de Cameră și cu Orchestra Simfonică Radio-TV din Chișinău. A fost angajat al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

A colaborat cu formația „Provincialii” din România. A efectuat turnee artistice peste hotarele țării, în România, Spania, Bulgaria, Germania, Franța, Italia, Marea Britanie.

În 2001, pentru întreaga sa activitate, a fost distins cu titlul onorific Maestru în Artă.

Amintiri de la Molniţa despre Miluca-acordeonistul