Accidentele rutiere soldate cu pagube materiale minore vor putea fi soluționate fără implicarea poliției

Șoferii implicați în accidente rutiere soldate doar cu pagube materiale nesemnificative vor putea ajunge la o înțelegere amiabilă, fără implicarea poliției. În aceste cazuri, șoferii nu vor fi amendați, singura sancțiune fiind majorarea prețului primei de asigurare pentru anul următor. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi, 1 august, de Executiv.

Procedura de constatare amiabilă se aplică dacă în accident sunt implicate doar două vehicule, iar în urma acestuia au fost înregistrate doar pagube materiale nesemnificative, fără vătămări corporale. Este obligatoriu ca ambii șoferi să își dea consimțământul, să aibă la ei poliţa de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto sau certificatul „Carte Verde”, dar și să fixeze circumstanțele producerii accidentului.

Șoferii vor completa formularul de constatare amiabilă, eliberat gratuit de către asigurator. Cererea de despăgubire se depune de către persoana păgubită la asigurătorul persoanei vinovate, cu anexarea formularului semnat de ambele părţi.

Aplicarea procedurii de constatare amiabilă va permite eliminarea aplicării către părţile implicate a sancţiunii contravenţionale (atât amendă, cât şi puncte de penalizare), singura sancţiune fiind penalizarea din partea asigurătorului prin majorarea primei de asigurare pentru anul următor, permiţând totodată utilizarea mai eficientă a forţelor şi mijloacelor Poliţiei de patrulare.

Implementarea proiectului de lege nu presupune alocări financiare din contul bugetului de stat, contribuind totodată la optimizarea utilizării resurselor administrative ale Poliției. Chetuielile anuale suportate de Poliţie pentru documentarea accidentelor soldate cu daune materiale, reprezintă doar în mun. Chişinău circa 2 milioane lei. Reieşind din faptul că în mun.Chişinău se produc 60% din numărul total de accidente neînsemnate înregistrate în ţară, extinderea costurilor evaluate la nivel naţional, indică o valoare de 3,5 milioane de lei.

Foto simbol

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *