Principală  —  Ştiri  —  Social   —   A început sesiunea de BAC:…

A început sesiunea de BAC: Regulamentul și orarul examenelor

În acest an, examenul național de bacalaureat începe marți, 4 iunie, și se va încheia pe 21 iunie. La sesiune s-au înscris 17 754 de candidați, dintre care 2478 sunt restanțieri din sesiunile anterioare. Probele de examen încep la ora 9.00. În total, au fost organizate 92 de centre de bacalaureat, dintre care 30 sunt în municipiul Chișinău .

Orarul sesiunii de bacalaureat 2019:

Astfel, pe data astăzi, 4 iunie, candidații alolingvi vor susține examenul la limba și literatura română. Pe 7 iunie, toți candidații vor susține examenul la limba de instruire și pe 11 iunie –  la limba străină. În acest an, puțin peste o mie de elevi, care au obținut medalii la olimpiade, vor obține nota „10” din oficiu la proba de examen la limba străină.

Pe 14 iunie, va avea loc examenul de profil: matematică pentru profilul real, istoria românilor și universală pentru profilul umanist. La fel, examenul la profilul arte și sport.

Pe 18 iunie, candidații vor susține proba de examen la solicitare. Ei pot alege dintre discipline precum: geografia, fizica, chimia, biologia, matematica, istoria românilor și universală și informatica.

Pe data de 21 iunie are loc ultimul examen la limba maternă: ucraineană, bulgară sau găgăuză.

Regulament Bac 2019:

Potrivit regulamentului, şi în acest an tinerii care susțin examenul de bacalaureat vor fi supravegheați video. La intrare în centru de examenare aceștia vor fi verificați cu detectoare de metale.

Totodată, dreptul de a susţine examenul îl au persoanele care au finalizat programa de liceu în instituţiile de învăţământ general, profesional tehnic sau superior și persoanele care au absolvit forme de învăţământ echivalente învăţământului liceal care solicită susţinerea examenului de bacalaureat în regim de externat în conformitate cu prevederile prezentului regulament.

Accesul candidaţilor la examen este permis cu 30 de minute înainte de începerea probei, iar intrarea se face în baza:

  • actului de identitate (buletin de identitate, buletin provizoriu,
  • pașaport pentru cetățenii Republicii Moldova,
  • permis de şedere pentru cetăţenii străini care îşi fac studiile în Republica Moldova) cu 30 de minute înainte de începerea probei.

Elevii vor afla rezultatele examenului de bacalaureat în centrele de bacalaureat pe 26 iunie 2019. Totodată, candidații la examenul de bacalaureat vor putea depune cererile pentru contestaţie în zilele de 26 – 27 iunie 2019.

Pe data de 4 iulie 2019 vor fi afişate rezultatele obținute în urma examinării contestațiilor la centrele de bacalaureat.

Depunerea cererilor de participare în sesiunea suplimentară de către candidaţi la centrele de bacalaureat sunt planificate pe 4 iulie – 5 iulie 2019.

Totodată, eliberarea diplomelor de bacalaureat de la instituţiile de învăţământ vor fi oferite pe 8 iulie – 9 iulie 2019, modelul căreia este aprobat de minister, care conferă dreptul de admitere în învățământul superior.

  • Mai multe informaţii pentru candidaţii la examenul naţional de bacalaureat pot fi găsite aici.
  • Candidaţii care se înscriu în regim de externat pentru susţinerea examenului naţional de bacalaureat pot găsi mai multe informaţii aici.
  • Regulamentul cu privire la examenul naţional de bacalaureat poate fi găsit aici.
  • Modele de teste din sesiunile de bacalaureat precedente pot fi găsite aici.