Principală  —  IMPORTANTE   —   A fost semnat primul contract…

A fost semnat primul contract pentru realizarea lucrărilor de extindere a conductelor de alimentare cu apă potabilă între România și R. Moldova

construirea unei retele de apeducte
Sursa foto: Andrei Spînu/ Facebook

Primul contract pentru realizarea lucrărilor de extindere a conductelor de alimentare cu apă potabilă între România și R. Moldova a fost semnat luni, 24 ianuarie, la Iași, România.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, anunță că luni, 24 ianuarie, a fost semnat contractul de executare a lucrărilor pentru primul punct de subtraversare a râului Prut în regiunea localității Măcărești.

„Proiectul de interconectare a apeductului ApaVital Iași cu patru raioane (Glodeni, Fălești, Ungheni, Hîncești) din Moldova se mișcă înainte. Azi a fost semnat contractul de executare a lucrărilor pentru primul punct de subtraversare a râului Prut în regiunea localității Măcărești. Vom duce proiectul la bun sfârșit și vom asigura locuitorii cu apă calitativă.”, a spus viceprim-ministrul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit unei note informative a Departamentului pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, investiţiile vor fi realizate din bugetul unui operator regional al serviciilor de apă și canalizare din județul Iași, ca urmare a încheierii, pe 20 mai 2021, a Acordului dintre Guvernul României și Guvernul R. Moldova privind reglementarea construirii unor apeducte.

„Mă bucur că reușim să facem un nou pas în relațiile dintre România și R. Moldova, că ne implicăm la un nou nivel de dezvoltare durabilă a acestora, în beneficiul direct al oamenilor. Astfel, astăzi, când sărbătorim 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, cred că startul conectării României și R. Moldova prin apeducte este, de asemenea, un capitol important. Vă urez să duceți la bun sfârșit acest proiect!”, a declarat secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu.

În prima etapă a lucrărilor se prevede construcţia unei subtraversări a râului Prut, între localităţile Măcăreşti (România) – Măcăreşti (R. Moldova), care se adresează cetăţenilor din 13 localităţi din raioanele Ungheni şi Nisporeni, cu o populaţie de aproximativ 30 mii de locuitori.

Conform DRRM, după demararea proiectului, vor putea fi deservite cu apă potabilă cel puţin patru oraşe din R. Moldova (Glodeni, Nisporeni, Ungheni şi Făleşti) şi aproximativ 100 de comune, cu o populaţie de aproximativ 250 mii de persoane.

Guvernul României a aprobat, pe 5 ianuarie, un acord cu Guvernul R. Moldova privind construirea unor apeducte cu subtraversarea râului Prut pentru alimentare cu apă potabilă din judeţul Iaşi în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni şi Făleşti ale R. Moldova.