Principală  —  IMPORTANTE   —   A doua tentativă a eșuat.…

A doua tentativă a eșuat. Candidatura lui Nagacevschi pentru funcția de viceprimar al capitalei nu a întrunit voturile necesare

Nici de această dată, candidatura lui Fadei Nagacevschi, fostul ministru al Justiției în Guvernul condus de Ion Chicu, pentru funcția de viceprimar al capitalei nu a întrunit voturile necesare.

Doar 24 de consilieri municipali au votat pentru numirea lui Nagacevschi în funcția de viceprimar. Fracțiunea Platformei DA s-a abținut de la vot.

„Săptămâna trecută primarul Ion Ceban l-a propus la funcția de viceprimar al capitalei pe Fadei Nagacevschi. Astăzi repetat înaintăm această candidatură”, a declarat viceprimarul Ilie Ceban.

Pe 28 octombrie curent, candidatura fostului ministru al Justiției în Guvernul condus de Ion Chicu, Fadei Nagacevschi nu a întrunit voturile necesare în ședința CMC pentru funcția de viceprimar al municipiului Chișinău. Detalii aici.

Pentru numirea lui Nagacesvschi în funcția de viceprimar al Chișinăului au votat 23 de consilieri municipali, 21 din fracțiunea PSRM și câte 1 consilier de la PCRM și PD, astfel Hotărârea nu a întrunit numărul necesar de voturi. Consilierii din Platforma DA și PAS au votat împotrivă. În cadrul ședinței CMC, consilierii Platformei DA au anunțat că nu vor susține candidatura lui Fadei Nagacevschi în această funcție pentru că a fost înaintată de către primarul Ion Ceban.

Conform prevederilor Legii privind Statutul Municipiului Chișinău, art. 17, viceprimarul capitalei este ales la propunerea primarului general, prin decizia CMC, adoptată cu votul majorității consilierilor aleși.

În cazul în care proiectul de decizie privind alegerea în funcția de viceprimar a candidaturii propuse este exclus de pe ordinea de zi la 2 şedinţe consecutive de către consiliul municipal sau nu întruneşte numărul necesar de voturi la 2 şedinţe consecutive, Primarul General numește viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului municipal.

Fadei Nagacevschi, ministru al Justiției în perioada noiembrie 2019 – august 2021 în guvernul condus de Ion Chicu, este fiul avocatului Vitalie Nagacevschi, fost deputat în Parlament pe lista Partidului Liberal Democrat. Fadei Nagacevschi a fost avocatul Partidului Socialiștilor, iar în 2019 a activat în cabinetul președintei Parlamentului pe atunci, Zinaida Greceanîi, în calitate de consilier.