Principală  —  IMPORTANTE   —   59 de tone de combustibil…

59 de tone de combustibil din R. Moldova pentru avionul „gratuit” pus la dispoziție de Rusia pentru a transporta echipamentele medicale din China. Compania care l-a oferit, scutită de plata impozitelor

Igor Dodon/facebook

Aeronava care a livrat din China în R, Moldova peste 50 de tone de echipamente medicale și mijloace de protecție, și care, potrivit președintelui Igor Dodon a fost oferită de ruși gratuit, de fapt, a fost alimentată cu combustibil plătit de o companie din R. Moldova, care, în schimb, va fi scutită de plata impozitelor către bugetul de stat.

Prin dispoziția Comisiei Situații Excepționale (CSE) nr.24 din 29 aprilie, punctul 21 prevede ca: ,,Cheltuielile pentru alimentarea aeronavei An 124 cu combustibil Jet A în cantitate de 59 tone, în cadrul primirii ajutorului umanitar pentru lupta cu COVID-19 acordat de Guvernul Republicii Populare Chineze Republicii Moldova la data de 19 aprilie 2020, suportate de către S.R.L. Lukoil Moldova, se deduc în scopuri fiscale la determinarea impozitului pe venit”.

Dispoziția CSE

Astfel, compania de produse petroliere LUKOIL-Moldova S.R.L. a cheltuit 59 de tone de cobustibil pentru transportarea cele peste 80 mii de teste pentru depistarea COVID-19, peste 80 mii de kituri de extracție, circa 280 mii de respiratoare KN 95, aproximativ 600 mii de perechi de mănuși medicale, 50 mii tuburi de prelevare, ecrane și ochelari de protecție, combinezoane, termometre cu infraroșu și alte echipamente de protecție din China în Republica Moldova.

Potrivit lui Vitalie Dragancea, consilierului pentru comunicare al prim-ministrului, compania Lukoil va fi scutită de autorități de a achita impozite statului din suma totală cheltuită pentru transportarea lotului.

,,Lukoil a donat acest combustibil, doar că ei au fost scutiți de taxe. Nu țin minte suma cheltuită. Era vorba despre un volum de combustibil de 59 de tone. Din bugetul de stat nu a fost cheltuit niciun leu, toate cheltuielile le-a suportat Federația Rusă”, a menționat Dragancea.

Pe 19 aprilie curent, o aeronavă a aviației militare de transport a Forțelor Aeronautice Ruse a livrat din Shanghai (China) în Republica Moldova peste 50 de tone de echipamente medicale și mijloace de protecție, pentru persoanele și instituțiile ce se află pe prima linie în lupta cu coronavirusul de tip nou.

Lotul cu un volum de peste 50 de tone a fost procurat – o parte de autoritățile statului, iar o parte din sursele donate în conturile deschise de Ministerul Finanțelor.

Echipamentul medical a fost livrat autorităților moldovene cu ajutorul unui avion al Forțelor Ruse Aerospațiale. Potrivit lui Igor Dodon, aeronava a fost oferiă de ruși gratuit.