Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ 39 900 de doze…

DOC 39 900 de doze de vaccin Sputnik V au fost distribuite centrelor de vaccinare din țară. Autoritățile din sănătate anunță că de astăzi poate fi inițiată vaccinarea cu prima doză

39 900 de doze de vaccin Sputnik V, care au ajuns în R.Moldova pe 24 aprilie curent, au fost distribuite centrelor de vaccinare din țară. Autoritățile din sănătate anunță că de astăzi poate fi inițiată vaccinarea cu prima doză.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale dozele de vaccin Sputnik V trebuie administrate prioritar persoanelor din prima etapă, iar ulterior celor din a doua etapă, conform Planului Național de imunizare împotriva COVID-19.

Sâmbătă, 24 aprilie, R. Moldova a recepționat din Federația Rusă un lot de 71 de mii de doze de vaccin Sputnik V, dar nu 142 de mii, cum a anunțat Parlamentul și Igor Dodon.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Denis Cernelea a declarat pentru ZdG că „în R. Moldova au ajuns 71 de mii de doze, dintre care 31 sunt pentru raioanele din stânga Nistrului și 40 pentru raioanele din dreapta Nistrului”.

Sâmbătă, 24 aprilie, vaccinul a fost adus la Chișinău la bordul unei aeronave rusești din care a coborât Igor Dodon, însoțit de mai mulți reprezentanți ruși. Triumfător, fără a avea vreo funcție în stat, Igor Dodon a declarat că anume el s-a ocupat de obținerea acestui vaccin pe care îl consideră cel mai bun din lume. Totodată, liderul socialiștilor a ținut să îi mulțumească lui Vladimir Putin din numele poporului R. Moldova pentru acest ajutor umanitar.

Procesul de vaccinare cu Sputnik V în R. Moldova nu a fost inițiat odată cu primirea primului lot de vaccin deoarece nu era clar când R. Moldova va primi pentru lotul pentru imunizarea cu a doua doză a persoanele, susțineau autoritățile din sănătate.

„40 de mii de doze sunt la ANSP și 31 sunt în regiunea transnistreană, unde au fost livrate chiar în ziua recepționării”, a declarat pentru ZdG Alexei Ceban coordonator al grupului de comunicare privind imunizarea împotriva COVID-19.

R. Moldova a recepționat vineri, 30 aprilie, al doilea lot de vaccin Sputnik V din Federația Rusă.

În total, potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale R. Moldova ar urma să primească din Federația Rusă 182 de mii de doze, dintre care 62 de mii sunt destinate locuitorilor din stânga Nistrului.