Principală  —  IMPORTANTE   —   10 copii au beneficiat de…

10 copii au beneficiat de implant cohlear iar alți 10 urmează a fi operați până în luna noiembrie a acestui an

foto: Facebook/Viorica Dumbrăveanu

În anul 2020 copiii diagnosticați cu hipoacuzie vor beneficia de implanturi cohleare achiziționate din Fondul de asigurare obligatorie de asistență medicală. Pentru aceasta, pentru procurarea a 20 de implanturi au fost transferați peste 7 milioane de lei.

„Începând din acest an, implantul cohlear la copii va fi realizat din Fondul de asigurare obligatorie de asistență medicală, în acest sens, fiind alocate 7.800.000 lei”, a menționat ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viroica Dumbrăveanu într-o postare pe Facebook.

Vasile Tomuz, vicedirectorul Clinicii Emilian Coțaga din cadrul Institutului Mamei și al Copilului a declarat, pentru ZdG că screeningul copiilor cu deficiențe de auz este implementat încă din maternitate.

„Acesta a fost efectuat în anii 2017-2018 și în baza datelor au fost apreciați copiii cu surditate și au fost luați la evidență. Copiii care întrunesc toate condițiile pentru implantul cohlear au fost incluși într-o listă separată”, a precizat vicedirectorul.

Astfel, 10 copii au fost deja operați, iar alți 10 urmează a fi operați până în luna noiembrie a anului curent. Intervențiile au fost realizate de profesorul ceh Jiří Skřivan împreună cu echipa de medici de la Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga”

Implantul cohlear la copii face parte din programele speciale finanțate din fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru anul 2020, aprobat de Guvern.

Implantul cohlear este un dispozitiv care înlocuiește auzul natural la persoanele care suferă de hipoacuzie severă sau profundă, inclusiv de pierderea totală a auzului.

Acesta înlocuiește funcționarea părţii afectate a urechii interne pentru a trimite, prin intermediul unui microcip, semnale sonore către creier.