Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Votat de Parlament. Cine va…

Votat de Parlament. Cine va ocupa funcția de director general al ANRE

Președintele Curții de Conturi, Veaceslav Untila, care și-a dat demisia din funcția respectivă, a fost numit de Parlament director general consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare (ANRE) în Energetică, la propunerea lui Andrian Candu.

Untila a fost numit în noua funcție astăzi, 7 februarie, la ultima ședință a actualului Legislativ, după ce timp de doi ani a ocupat fotoliul de președinte al Curții de Conturi. Anterior Untila a activat și în funcția de deputat din partea PL și vicepreședinte al partidului.

Untila a cochetat cu funcțiile publice încă de la începutul anilor ’90, activând în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), fiind, inclusiv, viceministru, în anii 1998-2000. În 2001, s-a implicat în politică, activând și conducând mai multe formațiuni. În 2011, Mișcarea „Acțiunea Europeană”, al cărui președinte era, a luat decizia de a fuziona cu PL, iar în schimb, Untila a primit postul de vicepreședinte al partidului. După o scurtă perioadă în care s-a aflat la șefia Inspectoratului Ecologic de Stat, acesta a devenit deputat PL, în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2014.

Tot astăzi, în funcțiile de directori ai ANRE au mai fost numiți deputații Ștefan Creangă și Eugen Carpov, dar și fostul ministru Octavian Calmîc.

În decembrie 2018, toți cei cinci directori ai ANRE și-au dat demisia. Contactat atunci de ZdG, directorul general al ANRE, Tudor Copaci, a declarat că și-a dat demisia din motive personale și nu poate oferi mai multe detalii despre demisia in corpore a membrilor Consiliului de Administrație al ANRE. Întrebat cum explică faptul că toți directorii și-au dat demisia în același timp, Copaci a declara că „așa s-a primit și a coincis”.