VIDEO/ Slusari, după ce au fost audiați Corman și Bodiu: „Plahotniuc era sprijinit de Filat”

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, susține că după audierile de astăzi, 16 iulie, s-a convins că Banca de Economii a Moldovei (BEM) putea fi salvată. Totodată, acesta a vorbit despre o „înțelegere” între Vlad Plahotniuc și Vlad Filat privind acordarea garanțiilor de stat.

La audierile de astăzi s-au prezentat ex-speakerul Igor Corman și Victor Bodiu, fost membru al Consiliului de Administrație al BEM, care, spune Slusari, „ne-au oferit informații foarte importante”.

„Ce ține de capitalizarea BEM-ului, noi ne-am convins încă o dată și a fost confirmată de persoana care era responsabilă pentru planul de asanare a BEM-ului în 2012 și care ne-a comunicat că era posibil de salvat BEM-ul, cu capitalizarea, la finele anului 2012, cel târziu la începutul lui 2013. Era propunerea înainată de BEM, erau identificate resursele financiare: o parte de la BNM, o parte de la Guvern, de la buget, acționarii minoritari. Important e că era posibil de salvat BEM. Asta era solicitarea FMI, a Băncii Mondiale, care credeau că capitalizarea băncii cu capitalizarea ulterioară la prețuri reale este ceva posibil”, a declarat Alexandru Slusari.

Acesta susține că, potrivit lui Bodiu, în perioada 2012-2013, credite noi, practic, nu au fost acordate.

„Domnul Corman a confirmat acea ședință la care s-a referit și Filat: adunarea la Reședința de Stat, la care au participat: Leancă, Filat, Corman, Plahotniuc, Timofti și, mi se pare, Drăguțanu. A avut loc cu câteva zile înainte să fie acordată garanția de stat de Guvernul Leancă. Într-adevăr, cu inițiativa a venit Plahotniuc, potrivit lui Corman. El convingea pe toți că trebuie să fie acordate garanții de stat. Corman a simțit că exista înțelegerea între Plahotniuc și Filat”, a mai spus președintele comisiei.

Totodată, Slusari a amintit că o sumă de 80% din fluxul banilor, ceea ce înseamnă aproape 2 miliarde de dolari, a fost sustrasă în luna noiembrie, după ce au fost acordate garanții de stat, „fără ca statul să controleze acest proces în cele trei bănci”. „Pe 25-26 noiembrie, de la BEM, prin „Banca Socială”, Grupul „Șor” a scos 13,5 miliarde de lei. Toate aceste acțiuni sunt drept urmare a garanției de stat acordate pe 7 noiembrie, după întâlnirea celebră. Inițiatorul a fost Plahotniuc, sprijinit de Filat”, a completat Slusari.

Joi, 18 iulie, la ora 10:00, la audieri sunt invitați ex-deputatul Oleg Reidman și democrații Sergiu Sîrbu și Vladimir Vitiuc. Totodată, este așteptat Viorel Bîrca, vicepreședinte al BEM, întrucât nu s-a prezentat până acum.

Potrivit președintelui Comisiei, procedura de audieri va fi finalizată în câteva săptămâni, iar de săptămâna viitoare vor fi audiate persoanele „care au fost implicate la cel mai înalt nivel în luarea deciziilor” – unii deputați, fosta conducere a BNM, Iurie Leancă și alții. La fel, membrii Comisiei vor decide, dacă vor fi audiați Vlad Filat, Veaceslav Platon și Renato Usatîi.

Astfel, Slusari menționează că, probabil, în luna august, va fi pregătit un raport cronologic, începând cu anul 2011. „În linii mari, situația este clară”, a specificat acesta.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    “77 de companii din Grupul Șor au primit împrumuturi de 2,9 miliarde de dolari” „înțelegere” între Vlad Plahotniuc și Vlad Filat privind acordarea garanțiilor de stat.” Mai merge vorba despre neimplicare si nevinovatie la Filat? La asa grozavie de infractiune trebe dubal pe viata la feliere padure prin Siberia cea mai departata, la toti cei vinovati si umariti ei cu Interpol peste tot in lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *