VIDEO/ „Moldova și Păpușarul”. Jurnaliștii de la Al Jazeera au realizat un reportaj despre cine este Plahotniuc

Jurnaliștii de la postul de televiziune Al Jazeera au realizat un reportaj despre cine este liderul democraților, Vladimir Plahotniuc. Pentru realizarea materialului, jurnaliștii au vizitat R. Moldova și au discutat cu președintele Igor Dodon, membrii partidelor politice din R. Moldova, experți, dar și alți jurnaliști.

Europa de Est este plină de guverne dominate de figuri controversate, care nu ocupă funcția de președinte sau prim-ministru – Jarosław Kaczynski din Polonia sau Liviu Dragnea din România. Un membru mai puțin cunoscut al acestui club select este și Vlad Plahotniuc, un oligarh și politician cunoscut sub numele de „Păpușar”, care, potrivit unora, trage sforile de mai bine de un deceniu, fără a fi oficial la cârma țării”, susține jurnalista Glenn Ellis.

„Criticii lui spun că este un oligarh care trage corzile într-o țară prinsă între Europa și Rusia, în timp ce susținătorii lui spun că este un om de afaceri de succes – transformat în politician”, precizează jurnaliștii.

Reporterii au vizitat R. Moldova în contextul alegerilor parlamentare. Aceștia au vizitat mai multe localități din R. Moldova și au intervievat politicieni, experți, jurnaliști, dar și simpli cetățeni, pentru a afla cine este Vlad Plahotniuc și cum este perceput acesta în societate.

„Este incontestabil faptul că Plahotniuc exercită o influență remarcabilă asupra vieții politice din R. Moldova. În 2017, de exempu, acesta a împins controversatul sistem electoral mixt, fapt care i-a garantat practic un loc în Parlament”, susțin jurnaliștii.

Reporterii de la Al Jazeera trec în revistă cariera politică a lui Vlad Plahotniuc, menționează acuzațiile ce i se aduc în cazul furtului miliardului, amenințările care vin din partea acestuia, dar și modul în care democratul a reușit să își asigure un loc în noul Parlament.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Academic

    As-Salamu `Alaykum mafioso Plahotniuk!

    Da, chiar trebuiau arabii să vină să ne spună, cine-i Talpa Iadului de Moldova Plahotniuk, că noi fără ei nu știam… Apropo, asta cu “păpușarul” s-a învechit între timp. Poate mergea atunci, când l-a pus la dubală pe Vlad Filat în urma denunțului minciunos al hoțului j**** Ilan Șor, cu proces închis, martori de aiurea, care în viața lor nu-l văzuse nici pe denunțătorul Șor și nici pe învinuitul Filat.

    Acum, după câte a făcut între timp (circul cu dosarul j******** hoț Șor, rolul principal în furtul miliardului, alături de același j**** hoț Ilan Șor, invalidarea mandatului de primar general ales al lui Andrei Năstase, schimbarea sistemului de vot din cel pe liste de partid în cel mixt, etc.) își merită pe de plin numele Talpa Iadului de Moldova Plahotniuk sau cel puțin SĂTĂNEL. Da, el seamănă tare a Sătănel, deși Talpa Iadului de Moldova sună mai solemn, mai serios, cu toate că se ferește să ocupe funcții oficiale.

    Cândva specialiștii în limbi slavone au tradus cuvântul “Plahotniuk” în “Fiul Răului din Umbră” (“ploho” – rău, “teni” – umbră, “uk” – fiul). Asta “mot a mot”, adică cuvânt cu cuvânt, dar traducerea, ca sens a sintagmei, căci de fapt sunt trei cuvinte, cred că corespunde cel mai bine cuvântului românesc “strigoi”, deși “Talpa Iadului” de Moldova Plahotniuk sau “Sătănel” se potrivesc la fel de bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *