Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ „Moldova și Păpușarul”. Jurnaliștii…

VIDEO „Moldova și Păpușarul”. Jurnaliștii de la Al Jazeera au realizat un reportaj despre cine este Plahotniuc

Jurnaliștii de la postul de televiziune Al Jazeera au realizat un reportaj despre cine este liderul democraților, Vladimir Plahotniuc. Pentru realizarea materialului, jurnaliștii au vizitat R. Moldova și au discutat cu președintele Igor Dodon, membrii partidelor politice din R. Moldova, experți, dar și alți jurnaliști.

Europa de Est este plină de guverne dominate de figuri controversate, care nu ocupă funcția de președinte sau prim-ministru – Jarosław Kaczynski din Polonia sau Liviu Dragnea din România. Un membru mai puțin cunoscut al acestui club select este și Vlad Plahotniuc, un oligarh și politician cunoscut sub numele de „Păpușar”, care, potrivit unora, trage sforile de mai bine de un deceniu, fără a fi oficial la cârma țării”, susține jurnalista Glenn Ellis.

„Criticii lui spun că este un oligarh care trage corzile într-o țară prinsă între Europa și Rusia, în timp ce susținătorii lui spun că este un om de afaceri de succes – transformat în politician”, precizează jurnaliștii.

Reporterii au vizitat R. Moldova în contextul alegerilor parlamentare. Aceștia au vizitat mai multe localități din R. Moldova și au intervievat politicieni, experți, jurnaliști, dar și simpli cetățeni, pentru a afla cine este Vlad Plahotniuc și cum este perceput acesta în societate.

„Este incontestabil faptul că Plahotniuc exercită o influență remarcabilă asupra vieții politice din R. Moldova. În 2017, de exempu, acesta a împins controversatul sistem electoral mixt, fapt care i-a garantat practic un loc în Parlament”, susțin jurnaliștii.

Reporterii de la Al Jazeera trec în revistă cariera politică a lui Vlad Plahotniuc, menționează acuzațiile ce i se aduc în cazul furtului miliardului, amenințările care vin din partea acestuia, dar și modul în care democratul a reușit să își asigure un loc în noul Parlament.