Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Marian Lupu explică de…

VIDEO Marian Lupu explică de ce vrea să schimbe fotoliul de deputat pe cel de președinte al Curții de Conturi

Democratul Marian Lupu, care râvnește la fotoliul de președinte al Curții de Conturi, își argumentează aspirația pentru această funcție și lipsa din lista candidaților PD la alegerile parlamentare, prin faptul că a venit timpul să își schimbe genul de activitate.

Lupu a fost singurul candidat care și-a depus dosarul în concursul pentru șefia Curții de Conturi. Astăzi, 6 februarie, după proba interviului, democratul a declarat că a avut o discuție interesantă cu colegii din Comisia juridică, numiri și imunități, iar interviul a trecut bine.

Întrebat de ce se consideră potrivit pentru a ocupa funcția de președinte al Curții de Conturi, Lupu le-a spus jurnaliștilor că întrebarea nu este adresată persoanei potrivite: „Întrebarea să o adresați membrilor Comisiei, pentru că mă puneți într-o situație jenantă că trebuie să vorbesc de bine despre mine”.

Jurnaliștii l-au întrebat pe deputatul democrat și care este motivul care l-a îndemnat să își schimbe domeniul de activitate

„Odată la 7-8 ani de zile, știința psihologică spune că omul, pentru ca să nu dea rădăcini pe care nu le va poate scoate, trebuie să își schimbe genul de activitate. 14 ani în Parlament e o perioadă arhisuficientă. Nu sunt adeptul ideii că cel care a venit în politică trebuie să plece din ea odată cu propria lui moarte fizică”, a declarat Lupu.

Pentru că deputatul democrat nu s-a regăsit pe lista PDM la alegerile parlamentare, anterior au apărut în presă mai multe informații despre o posibilă numire a lui Lupu în funcția de ambasador sau președinte la Academia de Științe. Cu referire la aceste zvonuri, deputatul democrat a menționat că a luat decizia de a nu candida încă la sfârșitul verii. Totodată, acesta nu a putut preciza dacă pleacă definitiv din politică sau ar putea reveni.

Marian Lupu are o vastă carieră politică deținând, de-a lungul anilor, diverse funcții de stat și de partid. El a fost pro­mo­vat în „marea politică” pe tim­pul guver­nă­rii comu­niste. Coche­tând cu fun­cţi­ile publi­ce încă din 1991, în mai 2001 a fost numit vice­mi­nis­tru al Eco­no­miei, iar în 2003 a pre­luat fun­cţia de minis­tru. La 6 mar­tie 2005, devi­ne depu­tat pe lis­tele PCRM, iar ulte­rior preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui. În 2009 Lupu a pără­sit PCRM şi a deve­nit lide­rul PDM, for­ma­ţiune cu care a intrat din nou în Par­la­ment. În decem­brie 2010 – mar­tie 2012, Lupu a deţi­nut atât fun­cţia de preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui, cât şi pe cea de preşe­dinte inte­ri­mar al R. Moldova. Un an mai târ­ziu, Lupu a fost demis din fun­cţia de preşe­dinte al Par­la­men­tu­lui cu votul a 76 de depu­taţi comu­ni­şti, liberal-democraţi, soci­a­li­şti şi liberal-reformatori.