VIDEO/ Încă o ședință de Guvern în această săptămână

Cabinetul de miniștri se întrunește în cea de-a doua ședință din această săptămână. Ședința a fost anunțată în această dimineață, iar agenda proiectelor de pe ordinea de zi nu a fost încă încărcată pe site-ul Guvernului. Contactat telefonic, un reprezentant al direcției de comunicare și protocol al Guvernului, ne-a informat că pe agenda miniștrilor se numără un singur subiect.

Premierul Pavel Filip a menționat că ședința a fost organizată pentru extinderea listei de persoane care vor putea beneficia de un ajutor material unic în sumă de 600 de lei în perioada sărbătorilor de iarnă.

„Dinamica pozitivă a încasărilor la buget și prognozele pentru anul 2019 ne permit să extindem lista beneficiarilor acestui ajutor de 600 de lei pentru sărbători și pentru acest lucru ne-am întrunit astăzi. De asta vă propun să adoptăm un proiect de lege privind alocarea ajutorului de 600 de lei pentru încă o categorie de peste 60 de mii de oameni. Vom pune în practică această decizie prin angajarea răspunderii de către Guvern, având în vedere situația în care ne aflăm, or Parlamentul este în imposibilitate să voteze astfel de proiecte de legi”, a menționat Pavel Filip.

Astfel, de ajutor vor mai beneficia persoanele care au atins vârsta de pensionare însă nu au stagiu complet de muncă, persoanele cu dizabilități, dar și persoanele care și-au pierdut întreținătorul.

„Potrivit Constituției, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Parlamentului asupra unui program, unei declarații de politică generală sau unui proiect de lege. Dacă în termen de 3 zile nu este depusă o moțiune de cenzură, votată cu majoritatea de voturi, programul, declarația de politică generală sau proiectul de lege se consideră adoptate”, se menționează într-un comunicat de presă al Guvernului.

Asociația Promo-LEX a lansat ieri, 20 decembrie, un raport de monitorizare a perioadei electorale. În cadrul acestuia, observatorii au constatat acțiuni ce pot fi calificate drept utilizare abuzivă a resurselor administrative în scopul obținerii capitalului politic de către partidele PDM și PSRM (potențiali concurenți electorali). Spre exemplu, Promo-LEX aduce inițiativele anunțate public de la tribuna PDM de Vlad Plahotniuc, iar apoi implementarea în timp scurt a acestora de către Guvern (majorarea salariilor, majorarea pensiilor, acordarea ajutoarelor bănești. Promo-LEX consideră că aceste acțiuni pot fi calificate drept abuz de resurse administrative în scopul acumulării capitalului politic.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *