VIDEO/ Federica Mogherini spune când va fi posibilă deblocarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, a declarat în plenul Parlamentului European că invalidarea alegerilor de la Chișinău a fost netransparentă și că așteaptă ca autoritățile din Republica Moldova să găsească o soluție pentru această situație, care să corespundă angajamentelor pe care și le-a asumat. În același timp, șefa diplomației Uniunii Europene a precizat că deblocarea asistenței macrofinanciare va fi posibilă doar când Moldova va îndeplini câteva precondiții.

„În februarie au fost adoptate concluzii ale Consiliului și se spună că noua lege electorală nu ține cont de recomandările OSCE și ale Comisiei de la Veneția. Am decis să oprim deocamdată acordarea următoarei tranșe a asistenței macrofinanciare. Plățile depind de implementarea cu succes a unor măsuri care au fost îndeplinite, dar și de respectarea unor precondiții. În urma invalidării, aceste precondiții politice nu au fost îndeplinite și s-a luat decizia de a opri deblocarea primei tranșe până când precondițiile nu vor fi îndeplinite”, a declarat șefa diplomaţiei Uniunii Europene.

Înaltul reprezentant european a mai precizat că este la curent cu protestele cetățenilor și că va urmări evenimentele ulterioare de la Chișinău. Mogherini a mai subliniat faptul că alegerile transparente la toate nivelurile sunt fundamentul oricărei democrații, iar modul în care au fost tratate alegerile locale nu sunt un semn bun pentru alegerile parlamentare.

„După invalidarea alegerilor la Chișinău, am reacționat imediat împreună cu Johannes Hahn. Decizia Curții Supreme de Justiție îi privează pe cetățeni de un primar ales democrat. Comisia Electorală Centrală a decis să nu organizeze alegeri noi, ceea ce înseamnă că Chișinăul va fi administrat de persoane care nu au fost alese de cetățeni”, a precizat Mogherini.

Delegația UE în Republica Moldova a confirmat pe 4 iulie că plata primei tranșe în cadrul actualului Program de Asistență Macroficinanciară a fost suspendată; „Plățile din cadrul Programului de Asistență Macrofinanciară sunt condiționate de implementarea cu succes a unor măsuri de politică economică specifice incluse în Memorandumul de Înțelegere și de îndeplinirea precondițiilor politice legate de respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului. Comisia Europeană consideră că măsurile ce țin de implementarea politicilor au fost realizate. Totuși, o evaluare a Comisiei realizată împreună cu Serviciul de Acțiune Externă al UE a identificat că precondițiile politice nu au fost îndeplinite”.

În contextul invalidării alegerilor locale de la Chișinău, în plenul Parlamentului European au avut loc dezbateri cu referire la criza politică din Republica Moldova, iar în urma discuțiilor a fost adoptată o Rezoluție, cu votul a 343 de europarlamentari. În textul rezoluției se cere suspendarea oricărei plăți prevăzute pentru debursarea asistenței macrofinanciare acordate Moldovei, dar și suspendarea de către Comisia Europeană a sprijinului bugetar.

Foto: euneighbours.eu

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Reporter

  ATUNCI VA FI DEBLOCATĂ ASISTENȚA MACROFINANCIARĂ PENTRU MOLDOVA

  Deblocarea asistenței macrofinanciare pentru Moldova va fi posibilă, când Plahotniuk va fi juchit, chelea presurată cu sare și trimisă la Bruxelles!

 2. Lider Moldovan

  Măi da FRÂNE mai sunt ăștea de la Bruxelles!

  Da eu de când le spun, că “Este un stat capturat, iar justiția este sechestrată?” Sau ei ce așteptau, ca Plahotniuk și monstrul mancurt Dodon să ne puie la toți cătușe?

 3. Reporter

  Ha! Ha! Ha! Da Plahotniuk și propaganda lui de acum trâmbițează, că Mogherini s-a răzgândit, își cere scuze și vrea să intre în Edelvaisul lui!!!

 4. Paulică

  Bre maldavanilor! Da voi vedeți ce obosită și îmbătrânită arată Frederica Mogherini? Asta din cauza că retrăiește pentru soarta voastră de mâncători de cârnăciori pe gratis, bre, nenorociților! Vai de capetele voastre de sclavi ai lui Plahotniuk, Dodon și Șor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *