Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ! Silvia Radu, propusă…

ULTIMA ORĂ! Silvia Radu, propusă în funcția de ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Silvia Radu, fost primar interimar al Capitalei, este propusă de Partidul Democrat în funcția de ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Anunțul a fost făcut de către liderul democraților, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefingului săptămânal al partidului. 

„Contez pe calitățile manageriale ale Silviei Radu. Cu această propunere am venit eu și sunt absolut sigur că e o candidatură potrivită”, a menționat premierul Pavel Filip.

Silvia Radu a ajuns în politică în 2016, când a candidat independent la alegerile prezidențiale. Atunci, deși a investit 4,6 milioane de lei, a obținut 5635 de voturi (0,37%), dintre care 1472 au fost în Chișinău. Radu s-a clasat doar pe locul opt din cei nouă concurenți din electorală. A depășit-o doar pe Ana Guțu, candidata partidului Politic „Dreapta”, dar a obținut de două ori mai puține voturi decât activista Maia Laguta. Silvia Radu a revenit în viața publică și politică de la Chișinău în noiembrie 2017, fiind instalată în fotoliul de primar interimar al mun. Chișinău de Nistor Grozavu, viceprimar, cel care preluase funcția de primar interimar după suspendarea din funcție a lui Dorin Chirtoacă.

În electorala din 2016, peste 2,4 milioane de lei din bugetul Silviei Radu s-au cheltuit pentru publicitate electorală la Prime TV, a politicianului Vladimir Plahotniuc. În campania din 2018, televiziunile din trustul lui Plahotniuc o susțin pe gratis. Primul raport de monitorizare a comportamentului mass-media în electorală, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent la 2 mai 2018, demonstrează că radiodifuzorii naționali Prime TV, Canal 2 și Publika TV, care au anunțat că nu vor avea dezbateri electorale, au difuzat mai multe materiale cu caracter electoral, direct și indirect, în buletinele de știri, favorizând-o masiv pe candidata independentă Silvia Radu. Și cel de-al doilea raport a venit cu aceleași concluzii.

Milioanele candidatei Silvia Radu care nu se mai regăsesc în 2017

Conform declarației de avere și interese pentru 2017, familia Radu are două apartamente, o casă de locuit, un spațiu comercial în capitala și peste 40 ha de terenuri agricole. Silvia Radu, împreună cu soțul său, Vergiliu, sunt proprietarii ai trei automobile: Audi A8, Volkswagen Passat și Ford Transit. Soții Radu dețin acțiuni și cote părți în cinci companii, cea mai importantă afacere fiind „Radu-Agro” SRL, cu activități în agricultură. În 2017, veniturile lor au fost însă modeste: Silvia Radu a declarat 13,2 mii de lei de la Primăria mun. Chișinău, iar soțul său, 44,9 mii de lei de la „Radu-Agro” SRL. Jurnal TV a scris însă că, în declarația de avere pentru 2017, Silvia Radu nu ar fi indicat alte două companii înregistrate în străinătate.

Casa Silviei Radu

Nu a fost însă tot timpul așa. Din declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pentru 2014-2015, depusă de Silvia Radu la CEC în 2016, când candida la funcția de președinte, aflăm că aceasta a ridicat în acea perioadă, fiind preşedintă a „Gas Natural Fenosa”, un salariu de 10,3 milioane de lei, ceea ce înseamnă că, în medie, salariul său lunar a fost de aproape 430 de mii de lei. Tot atunci, Radu indica venituri de 2,7 milioane de lei obţinuţi din depuneri la instituţiile financiare, inclusiv de peste hotare, dar şi 3,1 milioane de lei proveniţi din pensie, indemnizaţii sau premii, dar și faptul că deținea, alături de soţul său, 14 conturi de card pe care se păstrau 33,6 mii de lei şi 184,9 mii de euro, echivalentul a peste 4 milioane de lei. Conform declarației de avere și interese pentru 2017, familia Radu mai păstrează în conturi bancare la o instituție financiară din Spania doar 22 de mii de euro.