Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Stop vot: Câți cetățeni români…

Stop vot: Câți cetățeni români din R. Moldova au votat la alegerile prezidențiale

Secțiile de vot organizate pe teritoriul R. Moldova pentru alegerile prezidențiale din România s-au închis, iar datele preliminare ale Biroului Electoral Central român arată că la urne s-au prezentat peste 43 de mii de alegători.

Cele mai solicitate secții de vot au fost cele din Chișinău, urmate de Ialoveni, Orhei și Ungheni. La polul opus, cei mai puți alegători au mers la secția de votare din Carabetovca – 174 de persoane.

În total, peste 600 de mii de alegători din diasporă au participat la alegerile prezidențiale din România.

Conform legii, Președintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat și este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea prevăzută mai sus, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Pentru al doilea tur de scrutin se va putea vota în zilele de votare 22, 23 şi 24 noiembrie 2019.