Situația din R. Moldova, discutată la Bruxelles. Miniștri de externe din UE se întrunesc în ședință

Situația din R. Moldova va fi dezbătută la Bruxelles, astăzi, 26 februarie. Miniștri de externe din țările Uniunii Europene (UE) se întrunesc în aceste clipe în cadrul ședinței Consiliului Afacerilor Externe al UE, unde vor fi discutate mai multe subiecte, printre care punerea în aplicare a zonei de liber schimb (DCFTA), angajamentul Uniunii Europene (UE) față de țara noastră, dar și perspectivele viitoare, în ajunul alegerilor parlamentare din 2018.

Totodată, va fi discutat rolul R. Moldova în Parteneriatul Estic și angajamentul în domeniul securității. După ședință, Consiliul va adopta concluzii privind situația din R. Moldova.

Relațiile dintre UE și R. Moldova s-au intensificat în ultimii ani. Moldova a aderat la Parteneriatul estic al UE în 2009, iar Acordul de asociere UE- R. Moldova a intrat în vigoare la 1 iulie 2016. Acordul de asociere prevede o asociere politică și integrarea economică mai puternică  între UE și R. Moldova.

Asistența UE sprijină modernizarea Moldovei prin reforme care vizează creșterea economică, crearea locurilor de muncă, precum și respectarea drepturilor omului și consolidarea democrației. Până în prezent, potrivit datelor de pe Platforma pentru Gestionarea Asistenței Externe (PGAE), Uniunea Europeană ocupă locul întâi în clasamentul finanțatorilor R. Moldova, cu o pondere de 27%.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Decebal

    de cind avem de afacere cu tarile COLONIZATOARE (de cind e istoria europei) nu ne dezvoltam de loc…infloresteUE dar nu noi…ei ne deschid locuri de munca cu 5 mii de lei dau uzinele unde robesc moldovenii au cifra de afacere de zeci si sute de miliaone…orisice intreprindere de stat milionara a fost prihvatizata de europeni si amerikani , astai purul adevar…da ei ne vorbesc de democratie libertate….corect a spus Putin o data ca ei sunt paraziti care traiec pe spinarea altora

  2. Ghenadi

    Republica Moldova trebuie monitorizata indeaproape ca un stat de tip pravo terorist in opinia mea. Prin presedintia ei actuala si actele ostile in pregatire de fascistoizii asa zis “socialisti” atit de popularizate in media este o amenintare in regiune la pace si stabilitate. Dupa episodul Ucraina si Crimeea cred ca Republica Moldova fara scoaterea in afara legii a asa zisilor “socialisti” in fapt fascisti pravo de cea mai joasa speta daca le citesti discursurile in media xenofobe si sovine si cu referire la crima si dictatura pravo nu trebuie ajutata$ financiar de lumea occidentala (mai degraba pus sub embargo ca stat pina la conformitate cu legile democratice de exemplu prin eliminarea fascismului ideologic din politica oficiala (promovat de socialisti si alti rusofonii si rusofili in general si in opinia mea). Este o mare greseala toti banii$ dati aiurea si mai sus mentionati cred fara pre indeplinirea unor conditii clare de democratie si democratizare. O mare greseala de abordare a lumii occidentale fata de acest stat inventat si fabricat cu intentii mafioto-criminale si de dezbinare regionala in opinia mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *