Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția Parlamentului privind înregistrarea inițiativelor…

Reacția Parlamentului privind înregistrarea inițiativelor legislative propuse de ACUM

După ce Blocul ACUM a declarat că Secretariatul Parlamentului a refuzat să înregistreze ca inițiative legislative pachetul de legi privind dezoligarhizarea statului R. Moldova, Parlamentul vine cu o reacție prim care anunță că proiectele de acte legislative prezentate au fost înscrise în registrul de intrare al Parlamentului Republicii Moldova la 22 martie curent. Totodată, Direcția juridică a Parlamentului urmează să se expună în perioada imediat următoare privind procedura și condițiile de introducere a documentelor vizate în procedură legislativă.

„Proiectele de acte legislative și propunerile legislative se depun, prin cutumă, pe numele Biroului Permanent și se distribuie spre raportare și avizare prin dispoziția președintelui Parlamentului, potrivit Regulamentului Parlamentului.Procedura de înregistrare a proiectelor de acte și propuneri legislative este stipulată în articolul 47 -48 din legea nominalizată. După înregistrare, în cel mult 5 zile lucrătoare de la data includerii în procedura legislativă, proiectele de acte legislative, propunerile legislative, precum şi documentele menţionate la art.47 alin.(6) se plasează pe web site-ul Parlamentului.

Deputatul Blocului ACUM Sergiu Litvinenco a scris pe pagina sa de Facebook că vineri, 22 martie, împreună cu colegul său Alexandru Slusari, au mers la Secretariatul Parlamentului să depună o parte din pachetul antioligarhic – 2 proiecte de legi și 5 proiecte de Hotărâri ale Parlamentului, fiecare proiect având semnătura a 26 de parlamentari ai Blocului ACUM. Șefa Direcției generale documentare parlamentară, Bubuioc Evelina, a refuzat însă să înregistreze proiectele ca inițiative legislative. Motivul invocat ar fi faptul că președintele Parlamentului nu a fost ales deocamdată, respectiv, nu are cine viza proiectele.

Litvinenco susține însă că există cel puțin două precedente când
Direcția generală documentare parlamentară a înregistrat proiecte de acte legislative până la alegerea președintelui Parlamentului: „După alegerile din 30.11.2014, Președintele Parlamentului a fost ales la 23 ianuarie 2015. În perioada dintre ziua alegerilor (30.11.2014) și desemnarea Președintelui Parlamentului (23.01.2015), aceeași Direcție generală documentare parlamentară a înregistrat… 18 proiecte de acte legislative. La fel s-a procedat și în 2010 – speakerul a fost ales pe 30.12.2010, pe când Direcția generală documentare parlamentară a înregistrat mai multe proiecte de acte legislative chiar si pe 28.12.2010. Această informație este disponibilă pe site-ul Parlamentului”.