Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Răspunsul Federației Ruse la Legea…

Răspunsul Federației Ruse la Legea anti-propagandă din R Moldova

Reprezentantul oficial al Ministerului Rus de Externe, Maria Zaharova acuză guvernarea de la Chișinău de promovarea unei politici antirusești și de limitarea dreptului la informație a cetățenilor. Totodată, aceasta a declarat că Moscova își rezervă dreptul de a veni cu acțiuni de răspuns în legătură cu promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului, care limitează difuzarea canalelor TV din Federația Rusă, informează agenția TASS.

„Regretăm să constatăm că acest act de discriminare directă față de mass-media rusească este un alt atac anti-rus al majorității parlamentare aflate la guvernare la Chișinău”, a subliniat diplomatul rus.

Maria Zaharova consideră că prin aceste acțiuni forțele antirusești din Legislativul de la Chișinău încalcă dreptul fundamental de acces liber la informație, fapt care arată  că R. Moldova se abate tot mai mult de la normele democratice.

Partea rusă consideră că această situație „necesită reacția nu numai a unor astfel de instituții internaționale specializate ca OSCE”, dar și a altor structuri europene.

Deşi deputatul democrat Sergiu Sârbu, unul dintre autorii proiectului de lege, declara în 2016, când proiectul a fost votat în prima lectură în Parlament, că iniţiativa a fost avizată de OSCE, s-a stabilit că acesta ar fi trişat, pentru că reprezentanta OSCE pentru libertatea media, Dunja Mijatovic, a criticat amendamentele drept „o încălcare a standardelor internaţionale privind libertatea de expresie”. Mijatovic şi-a exprimat atunci speranţa că amendamentele vor fi revăzute până la votarea în lectura a doua, pentru a nu „limita libertatea de expresie şi libera circulaţie a informaţiilor”.

Ieri, 10 ianuarie,  a fost promulgat proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, cunoscut și ca „legea anti-propagandă”. Proiectul prevede  transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Federația Rusă nu a ratificat această convenție.

Foto: mid.ru