Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.47

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

În circumscripția uninominală nr. 47 or. Camenca, Râbnița, Dubăsari și Grigoriopol au fost înregistrați șase pretendenți la fotoliul de deputat. Primul în buletinul de vot va figura socialistul Grigore Filipov, urmat de candidații independenți Ion Lapicus și Alexandr Oleinic. Al patrulea în listă figurează Ivan Delibaltov de la PDM, urmat de candidatul independent Alexei Frunze și Eleonora Cercavschi (Blocul ACUM).

Foto: alege2019

Grigore Filipov, PSRM

Grigore Filipov este consilier raional, ales la alegerile locale din anul 2015 pe lista PSRM și face parte din Consiliul Republican al PSRM.  Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat” relația lui Grigore Filipov cu PSRM este mai specială. Acesta este tatăl finului de cununie al lui Igor Dodon. De asemenea, G. Filipov este tatăl lui Vadim Filipov, membru la CEC, desemnat de PSRM.

În declarația de avere și interese personale depusă la Comisia Electorală Centrală, Grigore Filip a indicat că pe parcursul anilor 2017-2018 a avut un venit de peste 120 de mii de lei de la Asociația „Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova”. Peste 6 600 de lei a constituit indemnizația în calitate de consilier raional pentru doi ani. Candidatul a mai obținut 25 de mii de lei din vânzarea unui autoturism de model Skoda Octavia. Din pensie, acesta a acumulat în doi ani 43 de mii de lei. Soția sa a avut venituri din pensie, dar și din activitatea de întreprinzător. Familia Filipov deține un teren agricol, unul intravilan, o casă în satul Cocieri și un apartament – toate bunurile fiind obținute în anii 90. Grigore Filipov conduce un autoturism Opel Zafira fabricat în 2004, achiziționat în 2018, pentru care candidatul indică prețul de 35 de mii de lei, deși pe piața secundară prețul unui astfel de autoturism, fabricat în anul 2004 începe de la 3 mii de euro.

Ion Lapicus, candidat independent

Foto: alege2019

Ion Lapicus este profesor de istorie, iar în prezent activează în calitate de manager la SRL „Bias Trans VB”. În perioada 2007-2015, acesta a fost primarul s. Gura Bâcului din r. Anenii Noi, după care, timp de un an de zile a îndeplinit funcția de șef-adjunct al Oficiului Teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat a R. Moldova. Din 2016 până în 2018, Lapicus a lucrat în calitate de specialist principal în cadrul Serviciului Relații Funciare și Cadastru din cadrul Consiliului Raional Anenii Noi.

În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, Ion Lapicus indică un salariu de aproape 60 de mii de lei de la Consiliul Raional Anenii Noi și 38 de mii de lei de la SRL „Bias Trans VB”. Candidatul are în proprietate două terenuri, o casă de locuit de 146 m2, dobândită prin donație în 2017 și un autoturism Dacia Logan din 2005, achiziționat în 2016 cu 15 000 de lei. Familia sa deține 50% din compania SRL „Coliba lui Toma”, specializată în activități turistice.

Alexandr Oleinic, candidat independent

Alexandr Oleinic a fost ales ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova în două legislaturi consecutive între 2001-2009, pe listele partidului Blocul electoral Moldova Democrată, iar ulterior, în perioada 2009-2011 a fost Ministru al Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor al Republicii Moldova.  Din noiembrie 2012 este președintele Partidului Popular din R. Moldova, înregistrat în aprilie 2011.

În prezent, activează în calitate de președinte al Consiliului de administrare al concernului „Millenium Grup”. În ultimii doi ani, Lapicus declară că a obținut din funcția dată un salariu de 29 de mii de lei. Din înstrăinarea cotelor-părți dintr-un apartament, familia Lapicus a mai obținut un venit de 400 de mii de lei. Candidatul declară că are în posesie un teren de 106 ha în valoare de 976 de mii de lei și este proprietarul a cinci case de locuit, patru dintre care sunt dobândite prin donație. Familia sa deține și un apartament de 108 m2 cu o valoare de peste 700 de mii de lei, obținut la fel, prin donație, în 2018.

Oleinic mai are în proprietate și două autoturisme: un Mercedes fabricat în 2007, procurat în același an cu 300 de mii de lei și o Volga Gaz-21 din 1960, achiziționată în anul 2000 cu 100 de mii de lei.

Ivan Delibaltov, PDM

Foto: candidat.md

Conform informațiilor prezentate pe site-ul CEC, candidatul PDM de pe această circumscripție este de profesie economist și jurist, și activează în calitate de administrator la compania „Exidin Group” SRL, de unde a obținut în ultimii doi ani un salariu de 26 de mii de lei. Soția lui Ivan Delibaltov activează în cadrul Procuraturii Generale a R. Moldova , de unde a ridicat în perioada 2017-2018 un salariu de 438 500 lei.

Candidatul PDM declară că are în folosință un apartament și deține un autoturism de model BMW 525i fabricat în 1992, achiziționat în 2016 cu 40 de mii de lei. În 2015, Delibaltov a împrumutat 9 000 de euro, pe care trebuie să o restituie până în 2020.

Foto: alege 2019

Alexei Frunze, candidat independent

Alexei Frunze este de profesie jurist și activează în calitate de avocat la propriul său cabinet de avocatură, de unde a obținut în ultimii doi ani un salariu de 160 de mii de lei. O altă sursă de venit a candidatului este pensia lunară de circa 3 600 de lei.

Alexei Frunze are în proprietate un teren de 745 m2, achiziționat în 2013 cu 50 de mii de lei și două autoturisme: un Vaz 21-21 din 1982 procurat în 2013 cu 20 de mii de lei și un Volvo XC90 fabricat în 2007, achiziționat în 2011 cu 180 de mii de lei.

Foto: acum.md

Eleonora Cercavschi, Blocul ACUM

Eleonora Cercavschi este directroarea Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Grigoriopol, de unde a obținut în ultimii doi ani un salariu de 278 794 de lei.

În declarația de avere și interese personale, Eleonora Cercavshi nu indică niciun bun imobil sau mobil. În afară de salariu, aceasta declară la rubrica „venitul obținut din alte surse legale” suma de 78 880 de lei.

Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 47


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *