Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Radiografie electorală: Totul despre candidații…

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.37

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

Circumscripția uninominală nr. 37 include 15 localități din raionul Ialoveni, șase localități din raionul Căușeni și o singură localitate din raionul Hâncești. În această circumscripție au fost înregistrați cinci pretendenți la fotoliul de deputat. Primul în buletinul de vot va figura Ion Sula de la PDM, urma de Nicolae Pascaru de la PSRM și Ștefan Bivol de la PCRM. Partidul „Șor” l-a înaintat în această circumscripție pe Avelin Tabarcea, iar Blocul ACUM pe Petru Frunze.

Foto: candidat.md

Ion Sula, PDM

La propunerea Guvernului, în decembrie 2018, Sula a fost numit director general la Agenția Națională pentru siguranța Alimentelor. Ion Sula a fost anterior ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare în Guvernele Gaburici și Streleț. Pe atunci Sula era membru al Partidului liberal-democrat, ca ulterior să adere la Partidul Democrat.

Aceasta este pentru a doua oară când Ion Sula va conduce această instituție. Între 2014-2015 Ion Sula a fost director general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, iar între 2013-2014 – viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare. Anterior, între 2009 și 2013 el a mai activat în cadrul Ministerului Agriculturii în Direcția generală de dezvoltare a politicilor sectoriale și siguranța alimentelor și Direcția de politici de piață a produselor de origine vegetală.

Pentru perioada 2017 – 2018 Ion Sula nu declară niciun salariu obținut la locul de muncă. Democratul indică însă un venit de 100 de mii de lei, obținut din vânzarea unui bun imobil și peste 53 de mii de lei, obținuți din prestarea serviciilor pentru trei companii. Conform declarației de avere și interese personale, familia lui Ion Sula deține o casă de locuit, obținută în 2008, dar și alte 10 bunuri imobile. Candidatul democraților conduce un BMW procurat în 2014, a cărui valoare nu este indicată.

Foto: Facebook/Nicolae Pascaru

Nicolae Pascaru, PSRM

Nicolae Pascaru este președinte al Federației „Voievod ȘS Criuleni”. Conform infomațiilor disponibile pe moldovenii.md, în perioada 1995 – 1998, Pascaru a fost angajat al Detașamentului Special de Pază în cadrul MAI. În anii 1998 – 2002 a activat în calitate de profesor-antrenor al Federaţiei de Taekwondo, iar în 2002-2003 profesor-antrenor la Universitatea de Studii Umanistice. Ulterior, în 2007 a devenit președinte al Federaţiei de Luptă Naţională VOIEVOD și lider al Mișcării de Tineret VOIEVOD.

Pascaru declară că în perioada 2017 – 2018  a obținut un venit de circa 80 de mii de lei din activitatea profesională, la care se mai adaugă o indemnizație de 28 de mii de lei, dar și remitențe din Federația Rusă în mărime de 10 mii de dolari SUA. Conform declarației de avere și interese personale, Pascaru deține opt terenuri și patru apartamente, dintre care trei au fost moștenite. Totodată, Pascaru deține și două automobile: un BMW X3, procurat în 2015 cu 10 mii de lei, dar și un Mitsubishi Outlander, procurat în 2018 cu 5 mii de euro. Candidatul socialiștilor deține și o cotă de participare de 34% în cadrul SRL-ului „Adamantis Lux”, care are ca tip de activitate domeniul construcțiilor.

Foto: Facebook/

Ștefan Bivol, PCRM

Ștefan Bivol a ocupat anterior funcția de vicepreședinte al raionului Ialoveni din partea PCRM. Bivol s-a regăsit și pe lista PCRM pentru alegerile parlamentare din 2010. Conform informațiilor disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centale, în prezent Bivol ocupă funcția de director al SRL „Velros-Trans”, companie la care familia candidatului deține o cotă de participare de 100%.

În perioada 2017 – 2018, Bivol a ridicat un salariu de aproape 181 de mii de lei de la SRL „Velros-Trans” și SRL „Neo-Zi”, la care se mai adaugă și o indemnizație de 2 400 de lei de la Consiliul Raional Ialoveni. Candidatul PCRM are în proprietate trei terenuri agricole și un apartament de 91 m2. Conform declarației de avere și interese personale, familia lui Bivol deține un automobil de model Lada 21011, procurat în 1998 cu 5 400 de lei.

Foto: Facebook/Avelin Tabarcea

Avelin Tabarcea, Partidul „Șor”

Avelin Tabarcea este actor la Teatrul Republican „Luceafărul”, dar și prezentator la „Televiziunea Centrală”.

Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Tabarcea a obținut în această perioadă un salariu de aproape 17 mii de lei din funcția de actor. Candidatul Partidului „Șor” nu indică venituri din alte surse și declară că soția sa nu a ridicat niciun salariu în această perioadă, ci doar o indemnizație de 23 de mii de lei. Familia tabarcea deține un apartament de 57 m2, obținut prin testament în 2017. Actorul declară că deține și un automobil de model Toyota Avensis, procurat în 2017 cu 10 mii de lei.

Foto: acum.md

Petru Frunze, Blocul ACUM

Petru Frunze este primar al satului Puhoi din 2011 până în prezent. Anterior acesta a activat în calitate de avocat, iar în prezent este președinte al Organizației teritoriale Ialoveni a Partidului Acțiune și Solidaritate.

Candidatul Blocului ACUM declară un salariu de peste 133 de mii de lei, 42 de mii de lei obținuți din vânzarea unui automobil de model Mitsubishi Colt, dar și o indemnizație pentru creșterea copilului de 26 de mii de lei. Conform declarației de avere și interese personale, primarul de Puhoi deține patru terenuri și o casă de locuit de 150 m2, pe care a moștenit-o. Familia candidatului are în posesie un automobil de model Hyundai Santa Fe, dar și alte două automobile, procurate în 2014 și, respectiv, 2018: un Mitsubishi Colt și un Renault Megane. Petru Frunze declară și o cotă-parte de 1/2 din „Lexprom Plus”, la care este fondator, și care este specializată în activități de agrement.

Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 37