Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Primarul de Hâncești, care a…

Primarul de Hâncești, care a numit două străzi în cinstea rudelor sale, și-a dat demisia

Foto: Facebook/Alexandru Botnari

Alexandru Botnari, primarul de Hâncești care a numit două străzi din municipiu în cinstea tatălui său și soacre sale, și-a dat demisia. Demisia primarului vine după ce la 24 februarie acesta a fost ales deputat în Parlamentul R. Moldova.

Vă mulţumesc sincer pentru susţinerea dvs. în toți acei 16 ani de activitate și apreciez rezultatul semnificativ al voturilor exprimate în favoarea candidaturii mele. Vă asigur, că voi depune străduințele necesare pentru a duce la îndeplinire misiunea încredinţată și doar împreună cu dvs., Republica Moldova are un viitor mai luminos, prosper, liber și democratic”, a scris Botnari pe pagina sa de Facebook.

În urma demisiei lui Botnari, interimatul funcției de primar va fi asigurat de viceprimarul Ion Ciubuc.

Alexandru Botnari a fost primar al orașului Hâncești din 2003, când a fost ales drept candidat independent. Ulterior, acesta a aderat la PDM.  Botnari a ocupat și fotoliul de viceministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Acesta a devenit cunoscut opiniei publice mai ales graţie maşinii de lux, luată în comodat din banii publici de către primăria în care activa, un Audi Q7, la un preţ de aproximativ 25 de mii de euro. Alexandru Botnari explica atunci că are nevoie de un asemenea autoturism pentru prestație în fața delegațiilor străine.

În 2015, Ziarul de Gardă scria că Botnari a figurat în trei dosare. În primul caz, instanţa l-a obligat să întoarcă o datorie de 67 de mii de euro unei persoane. În alt caz, în 2011, funcţionarul a fost obligat să restituie 20 de mii de euro, bani împrumutaţi în 2008 de la o persoană fizică. La început de 2015, o altă persoană a depus o cerere de chemare în judecată pentru revendicarea de la Alexandru Botnari a sumei de 25 de mii USD, datorie contractuală, şi alţi 90 de mii USD sub formă de penalităţi. Atunci una dintre persoane a declarat pentru ZdG că i-a împrumutat bani primarului în schimbul promisiunii de a i se oferi un spațiu în noua piață din Hâncești.

Botnari este fondator al firmei „Petrocub& Co”, specializată în comercializarea produselor petroliereConform unui articol publicat de Moldova Curată,  fiul lui Botnari deține acțiuni în cadrul acestei companii, iar în ultimii doi ani  „Petrocub& Co” a câștigat contracte de circa 2,5 milioane de lei la licitațiile organizate de stat. Două dintre aceste contracte, în valoare de circa 400 de mii de lei, au fost încheiate chiar cu Primăria Hâncești.

Primarul de Hâncești declară că în perioada 2017 – 2018 a ridicat un salariu de peste 205 mii lei de la Primăria Hîncești. Conform declarației de avere și interese, acesta deține un teren și o casă de locuit de 101 m2, pe care a dobândit-o în 1990. Primarul mai declară că în 2006 și 2011 a contractat două împrumuturi în valoare totală de 850 de mii de lei, pe care trebuie să le întoarcă până în 2021 și, respectiv, 2031.

Foto: Facebook/Alexandru Botnari