Peste trei luni și jumătate am putea avea alegeri parlamentare în două circumscripții uninominale. Explicația unui membru al CEC

Prim-ministra Maia Sandu şi ministrul Afecerilor Interne, Andrei Nastase, mai au la dispoziţie 18 zile pentru a-şi depune mandatul de deputat în Parlamentul R. Moldova. Astfel, după ce vor renunța la mandatul de parlamentar, fotoliile celor doi vor rămâne vacante, iar în circumscripțiile nr. 50 și 33, în care cei doi au câștigat alegerile, urmează a fi organizate noi alegeri.

Contactat telefonic, membrul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, a declarat că, în circumscripțiile 33 şi 50 urmează a fi organizate noi alegeri, nu mai târziu de trei luni după ce Sandu și Năstase și vor depune mandatul de deputat.

„După cum cunoaştem, mandatul de deputat expiră la data de 8 iulie, astfel în toamnă urmează să fie organizate alegeri noi în circumscripţiile 33 şi 50. În cadrul acestor alegeri candidează cine vrea. Dacă vorbim de un deputat care a fost ales pe lista de partid şi renunță la mandatul său, locul acestuia este luat de următorul deputat de pe lista partidului respectiv. Dar acesta este un caz diferit” susţine Iurie Ciocan.

În contextul în care deputații au votat la 11 iunie schimbarea sistemului electoral în primă lectură, l-am solicitat pe Iurie Ciocan să ne explice dacă alegerile în aceste circumscripții vor fi organizate totuși în baza sistemului mixt sau proporțional. Potrivit acestuia, chiar dacă până atunci se va schimba sistemul electoral mixt cu sistemul proporţional, „alegerile care urmează să fie organizate în aceste circumscripţii, vor avea loc în baza sistemului de vot în care au fost aleşi aceşti deputaţi la 24 februarie”.

La mandatul de deputat ar urma să renunțe și Liliana Nicolaescu Onofrei, care a fost numită ministră a Educației, Culturii și Cercetării în Guvernul condus de Maia Sandu. În acest caz însă, nu vor fi organizate alegeri, or Liliana Nicolaescu Onofrei a ajuns în Parlament pe circumscripția națională, candidând pe listele Blocului ACUM.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *