Pavel Filip a solicitat la ONU retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova

În  cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, prim-ministrul Pavel Filip a solicitat retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova, făcându-se referire la armata rusă a 14-a dislocată în regiunea transnistreană.

Astfel, în baza „angajamentele asumate de Federația Rusă, a principiilor fundamentale a dreptului internațional, precum și a prevederilor constituției R. Moldova referitoare la statutul de neutralitate permanentă a țării și neadmiterii a dislocării trupelor militare ale altor state pe teritoriul național”, prim-minstrul R.Moldova a reiterat „cererea de a retrage complet și necondiționat așa zisul grup operativ de trupe ruse, care staționează ilegal pe teritoriul R.Moldova”. Acesta a făcut un apel la toate state membre ale ONU de a suține această inițiativă.

Filip a mai menționat că negocierile vor continua în formatul  5+2. O soluție de rezolvare a acestei situații ar putea fi „acordarea unui statut special regiunii transnistrene”, a subliniat Filip, ținând-se cont de respectarea suveranități și integrității teritoriale a R.Moldova. Prim-ministrul s-a arătat convins că acest conflict „ar putea fi reglementat mai ușor dacă toate părțile ar manifesta voința politică necesară”.

În perioada 19-23 septembrie, prim-minstrul Pavel Filip se află într-o vizită de lucru la New York. Acesta a avut o întrevedere cu Secretarul General ONU, António Guterres, cu care a discutat despre importanța Organizației Națiunilor Unite, dar și despre relația R. Moldova cu această structură internațională.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ciubuc ion

    Bine ca prim-ministrul Filip a declarat la ONU ca Moldova vrea retragerea armatei sovietice a 14-a,rebotezata GOTR,care face exerciti cu Zapad-2017 impreuna cu transnistrienii ,incalcind neutralitatea aparata de tov,Dodon,numai de colaborarea cu NATO,,

  2. filipshor

    rau ca filip nu ere ONu retragerea evreilor polonezilor si zbrodului deal de dinu plaha sau candu…ei sunt ocupanti…sa ceara retragerea trupeor sua dinromania si de pe teritoriul nostru furat de Polonezi pan halipa si altii care au votat pe ascuns ne intrebind pe nimeni asa numita Unire

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *