Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Partidele politice din R. Moldova…

Partidele politice din R. Moldova ar putea să nu mai acceadă în Adunarea Populară a Găgăuziei

În Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (UTA Găgăuzia) a fost propus un nou sistem de alegere a deputaţilor în Adunarea Populară, precum şi o interdicţie pentru partidele din R. Moldova de a-şi desemna reprezentanţi în cadrul puterii legislative regionale.

Iniţiativa legislativă pentru modificarea Codului electoral al Găgăuziei a fost propusă de deputatul Adunării Generale a Găgăuziei Serghei Cimpoeș, transmite gaguzinfo.md. Potrivit documentului, deputatul propune formarea în autonomia Găgăuză a cinci districte electorale de nivel doi, care să includă șapte districte electorale de nivelul unu. În acest fel, în ziua alegrilor, fiecare alegător al unui district electoral de nivelul doi va primi șapte buletine de vot și va alege șapte deputați deodată. Deputatul consideră că în prezent, legea este încălcată prin faptul că un deputat poate fi ales de câteva sute de oameni și altul de câteva mii.

O altă propunere a deputatului din UTA Găgăuzia este ca partidele politice din R. Moldova, ca persoane juridice,  să fie excluse de la participarea la alegeri pe teritoriul UTA Găgăuzia.

Autorul proiectului de lege a subliniat că, odată cu introducerea acestor modificări, statutul deputaţilor din Adunarea Populară a Găgăuziei va creşte.