Deputații fac recomandări pentru CNA, ARBI și PA în investigarea fraudei bancare

Deputații au aprobat o hotărâre de Parlament, prin care înaintează o serie de recomandări către Centrul Național Anticorupție, Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infrancționale și Procuratura Anticorupție, pentru examinarea de urgență a fraudei bancare, cu identificarea persoanelor responsabile de această fraudă și atragerea lor la răspundere.

R. Moldova a fost bulversată de o fraudă nemaivăzută în istoria sa, când un grup de persoane, într-un mod barbar, au sustras din sistemul bancar al R. Moldova zeci de miliarde de lei. Spre regret, procesul de identificare și atragere la răspundere conform legii a celor ce se fac vinovați de frauda bancară este suficient de lent pentru a fi considerat ca nesatisfăcător”, notează autorii proiectului, deputații Vlad Batrîncea și Vladimir Țurcan.

Mai exact, deputații solicită instituțiilor respective să indisponibilizeze bunurile infracționale, urmare a devalizării sistemului bancar. Totodată, autoritățile sunt îndemnate să înainteze acțiuni civile în interesele statului pentru recuperarea prejudiciilor aduse R. Moldova în urma devalizării sistemului bancar.

Anterior, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a declarat că până în prezent, din activele care au fost scoate în afara țării, în alte jurisdicții, încă nu a fost întors nimic.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *