Oficial! Andrei Năstase a obținut cele mai multe voturi în turul doi al alegerilor locale din municipiul Chișinău

Candidatul comun al Platformei DA, PAS și PLDM, Andrei Năstase, a acumulat majoritatea voturilor în turul doi de scrutin al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău. După contabilizarea a 97,39% din procesele verbale, Năstase a adunat 124 532 de voturi și nu mai poate fi depășit de contracandidatul său, Ion Ceban, reprezentantul Partidului Socialiștilor. 

UPDATE: Rezultate preliminare finale. Toate buletinele de vot au fost numărate. Andrei Năstase acumulează 52,57%, iar Ion Ceban – 47,43%.

Prezența finală la urnele de vot în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău a fost de 39,12%. Comparativ cu primul tur, astăzi au venit la vot cu 3,6% mai mulți alegători. Totuși, rata de participare înregistrată astăzi este cu aproape 10% mai mică față de cea înregistrată în turul II al alegerilor pentru funcția de primar general din 2015, atunci când la urne s-au prezentat 48.79% din alegătorii incluși în listele electorale.

248 674 chișinăuieni și-au exprimat dreptul la vot până la ora 21.00, atunci când, conform legii, ușile secțiilor de votare se închid. Cea mai înaltă participare la vot s-a înregistrat în sectorul Râșcani al capitalei (41,36%), urmat de Centru (41,34) și Botanica (39,78%). Mai puțin activi au fost locuitorii din sectoarele Buiucani și Ciocana, iar codașe au fost suburbiile, cu o rată de participare de 34,89%.

Pe categorii de vârstă, prezența cea mai mare s-a înregistrat în rândul alegătorilor de peste 71 de ani. 57,22% din alegătorii de această vârstă incluși în liste s-au prezentat la urne. De asemenea, la vot s-au prezentat și 55,88% din alegătorii de 56-70 de ani. Cei mai pasivi au fost tinerii de 18-25 de ani. Doar 25,73% din totatul acestora au venit să voteze.

Citiți și: 
– (LIVE) Primele rezultate ale alegerilor locale din Chișinău
– Ion Ceban recunoaște învingerea: „Îl voi aștepta zilnic la Primărie, la 8.00, sper să nu întârzie”


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *