Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Moldovenii din Italia anunță proteste,…

Moldovenii din Italia anunță proteste, iar partidul ȘOR îi cheamă la concert

Foto: RTR Moldova

În timp ce moldovenii din Italia anunță pentru mâine, 24 iunie 2018, proteste în mai multe orașe ale țării, după ce alegerile primarului mun. Chișinău au fost invalidate, Partidul Șor organizează astăzi un concert la Bologna. Potrivit organizatorilor, scopul concertului ar fi  „de a consolida diaspora, dar și tradițiile moldovenești peste hotarele țării”. În anunț se spune că evenimentul are loc „cu susținerea primarului municipiului Orhei, Ilan Șor și a Partidului Politic „Șor”. 

Contactată telefonic, o reprezentantă de la Centrul de Reprezentare și Susținere a Concetățenilor în Bologna, entitate în numele căreia Partidul Șor organizează concertul, ne-a invitat la sediul din Bologna ca să ne spună detalii. Aceasta afirmă că data aleasă pentru concert nu are vreo însemnătate. Concertul a început la ora 16.00, iar pe scenă vor urca Ionel Istrati și Mariana Colța.

Primarul de Orhei, Ilan Șor este principalul nume vizat în raportul companiei Kroll, care a investigat fraudele din sistemul bancar din R.Moldova. Șor este condamnat la șapte ani și jumătate de pușcărie de prima instanță, dosarul fiind însă acum examinat la Curtea de Apel, cu Șor în stare de libertate până la definitivarea examinării dosarului.

Pentru mâine, moldovenii din trei mari orașe italiene au anunțat că vor ieși la proteste:

  • Milano (Italia), ora 14.00, Consulat
  • Padova (Italia), ora 12.30, Consulat
  • Roma (Italia),ora 13.00, Villa Pamphili.

Totodată, cetățeni ai R. Moldova din alte câteva capitale europene au anunțat manifestații sub sloganul #VotFurat.  Astfel, proteste sau flashmob-uri se vor mai organiza mâine, 24 iunie 2018, în Marea Britanie, Belgia, Olanda, Irlanda, Spania, Franța, Germania, Grecia.

Detalii aici: Manifestul diasporei: orașele în care s-au anunțat proteste pentru duminică, concomitent cu cel de la Chișinău 

Pe 21 iunie 2018, Curtea de Apel Chișinău a respins apelul declarat de Andrei Năstase și a menținut hotărârea din 19 iunie a Judecătoriei Chișinău prin care legalitatea alegerilor nu se confirmă și nu se validează mandatul de primar al liderului PPDA. Liderul PPDA, Andrei Năstase, și președinta PAS, Maia Sandu, au anunțat un protest de amploare în Piața Marii Adunări Naționale pentru duminică, 24 iunie, dacă Curtea Supremă de Justiție nu va valida alegerile locale noi.