Mandatul lui Năstase, în pericol? Ce spun avocatul primarului ales și juristul PSRM

Curtea Supremă de Justiție a respins al doilea recurs depus de avocatul Platformei DA împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, prin care instanța constată că Andrei Năstase a făcut agitație electorală în ziua alegerilor. CSJ a emis o încheiere în care susține că argumentele care au fost aduse în favoarea recursului sunt neîntemeiate și că soluția instanței de Apel este una legală.

Luni, 18 iunie, în cadrul procedurii de validare, Judecătoria Chișinău va lua act de hotărârea Curții de Apel și va decide dacă aceasta influențează sau nu validarea alegerilor.

„Noi din câte am înțeles, Partidul Socialiștilor va prezenta hotărârea Curții în ședința de validare, pentru că ei deja prin referința pe care astăzi au înaintat-o, au atras atenția instanței că aceste presupuse abateri au fost constatate de instanță ca fiind ilegalități.  Ei nu au solicitat expres instanței ca să nu valideze alegerile, dar au solicitat instanței să țină cont că s-au comis aceste abateri de către Andrei Năstase”, a declarat pentru ZdG Dumitru Pavel, avocatul lui Andrei Năstase.

Avocatul a mai spus că deciziile Curții de Apel și a CSJ sunt publice, respectiv, instanța poate din oficiu să o anexeze la dosar și să țină cont de ea, însă, „probabil că deciziile vor fi prezentate instanței de exponenții PSRM-ului”.

„În opinia noastră aceasta nu aduce nicio influență asupra validității alegerilor, atât timp cât nu afectează nici rezultatul, nici numărarea voturilor, nici alte proceduri. Rămânem la concluzia că decizia Curții de Apel a tratat total eronat cadrul legal în vigoare, apreciind îndemnul persoanei, de a ieși la vot, ca fiind agitație electorală”, a declarat Dumitru Pavel.

Contactat, avocatul PSRM, Ilie Ceban a declarat că luni va aduce la cunoștință magistraților Judecătoriei Chișinău încheierea CSJ de astăzi ce respinge arumentele PPDA împotriva deciziei intanței de apel care stabilește că Andrei Năstase a făcut agitație electorală în ziua scrutinului, la 3 iunie. În același timp, avocatul socialiștilor susține că încălcarea nu este de natură să influențeze decizia privind validarea mandatului.

„Proba respectivă va fi prezentată în instanță, dar nu este motiv pentru nevalidare”, a precizat avocatul Ilie Ceban.

Tot astăzi, CSJ a respins recursul declarat de PSRM împotriva deciziei Curții de  Apel Chișinău care a menținut hotărârea primei instanțe cu privire la faptul că Andrei Năstase nu a încălcat prevederile Codului Electoral prin „implicarea cetățenilor străini în agitația electorală”.

Mandatul de primar general al mun. Chișinău al lui Andrei Năstase urma să fie validat astăzi, 15 iunie, la ora 10:30 de către Judecătoria Chișinău. Ședința a fost amânată, însă, pentru luni, 18 iunie, pe motiv că pe masa magistraților Curții Supreme de Justiție se aflau recursurile părților cu privire la contestații, dar și pentru că la sediul Centru al Judecătoriei Chișinău nu au ajuns mai multe acte care vizează turul I de scrutin.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Reporter

    STĂPÂNUL JUSTIȚIEI PLAHOTNIUK FACE TOT CE-I TRECE PRIN CAP!
    SUNTEM SCLAVII OLIGARHULUI!

    Cred că oligarhul fățarnic și viclean Plahotniuk a fost subestimat de platforma DA! Oligarhul fățarnic și viclean Plahotniuk controlează justiția și poate să facă orice îi trece prin cap. Ceva asemănător cu dosarul Șor. Oligarhul a luat bani, ca escrocul Șor să fie în libertate și escrocul este în libertate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *