Întâlnirea lui Dodon cu diaspora moldovenească din Italia a avut loc la o biserică a Patriarhiei Ruse

Președintele Igor Dodon a ales să se întâlnească cu diaspora moldovenească din Italia, la biserică. După ce ieri a avut o întrevedere cu Suveranul Pontif, Sanctitatea Sa Papa Francisc, Dodon a mers astăzi, 5 noiembrie la  Biserica ortodoxă „Sfânta Marea Muceniţă Ecaterina” de la Roma, subordonată Patriarhiei Ruse. Dodon a asistat la liturghie, după care, șeful statului a avut o întrevedere cu cetățenii moldoveni care au venit la slujbă în această biserică rusească, fără să fi anunțat public, din timp, locul și ora „întâlnirii cu diaspora”.

Cristina Pruteanu, moldoveancă stabilită în Italia, a declarat pentru ZdG că întâlnirea cu Igor Dodon, urma inițial să aibă loc ieri, 4 noiembrie la Pallazo Grassi din Roma, unde au și venit ai mulți reprezentanți ai diasporei. Informația că întâlnirea ar avea loc anume atunci, a fost publicată pe site-ul emigrantul.it, o „publicație informativă pentru românii din Italia și de pretutindeni”, lansată în 2013. ZdG a contactat redacția publicației pentru a afla sursa informației plasate la ei pe site, însă deocamdată nu am primit niciun răspuns.

Întâlnirea cu o parte a diasporei moldovenești din Italia a avut într-un final loc astăzi, 5 noiembrie, la Biserica ortodoxă „Sfânta Marea Muceniţă Ecaterina” de la Roma, care aparține Patriarhiei Ruse. Igor Dodon a declarat într-o postare pe o rețea de socializare că „în discuțiile cu moldovenii prezenți la slujbă, a abordat mai multe subiecte ce țin de situația din țară și de peste hotare, dar și problemele cu care se confruntă aceștia în Italia.” A mers la biserică și moldoveanca Cristina Pruteanu, care a precizat pentru ZdG că a reușit să îi ofere un cadou lui Igor Dodon, care a îndemnat oamenii să se întoarcă la baștină.

„I-am dat un cadou: fotografii cu sărăcia din țară și o pereche de mănuși rupte de zidar și i-am spus să vină el să lucreze aici, să vadă cum se fac banii. Lumea pur si simpu a rămas dezamăgita de atitudinea dumnealui față de noi, cei care trimitem remitențe acasă. Prin comportamentul său a dat dovadă încă odată ca noi, diaspora, nu suntem nimeni pentru el, suntem sursa de venit a țării. Ne pare nespus de rău, dar nu suntem fantome”, spune Cristina Pruteanu.

Aceasta afirmă că atunci când reprezentații delegației au fost întrebați de ce nu au venit la întânirea cu diaspora la Pallazo Grassi, aceștia ar fi declarat că președinția nu a publicat și nici măcar nu a preconizat o întâlnire cu diaspora și că ar fi vorba de informații greșite. Sfânta liturghie a început la ora 10:00, mai târziu cu două ore decât de obicei, din cauza vizitei oficialilor moldoveni, a declarat Cristina Pruteanu.

Foto: facebook.com/dodon.igor


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Gicu

  Un proverb chinezesc zice: “Este foarte greu de a găsi o pisică neagră untr-o odaie întunecată, mai ales dacă în ea nu-i pisica”.
  Așa și voi, căutați problema unde nu este. Vreau sa va amintesc ca Mitropolia Moldovei face parte din jurisdicția Patriarhiei Ruse, și faptul ca multe biserici moldovenești din Italia (care sunt frecventate de mii de moldoveni) fac și ele parte din aceeași jurisdicție este ceva firesc și logic.
  Cazul cu dezinformarea de pe site-ul emigrantul.it este o problema a site-ului și sursei lor de informare iar aici Dodon chiar nu are nici o vină. Eu personal am aflat de vizita președintelui cu 2 săptămâni înainte și era prestabilita data de 5 noiembrie. De unde au luat ca va în în alta zi va poate spune doar cine a publicat astfel de (dez)informație. Iar ei nu va vor dezvălui cine este sursa lor precum și orice alta redacție nu-si dezvăluie informatorii. Sunt sigur ca nici voi nu veți dezvălui cine sunt sursele voastre informație dacă veți fi întrebați.
  E ușor a critica dar când o faci fa și propuneri, da alternative. Căci cine critică și nu propune soluții noi e bun doar de gură și nu valorează nimic.
  Dna. Pruteanu se vede ca număr xenofobe din domeniul economic și dânsa nu știe ca orice membru a societății este sursa de venit pentru stat. Căci bunăstarea tarii depinde de bunăstarea societății și celor ce fac parte. Iar tara noastră a fost adusă la “sapă de lemn” nu datorită lui Dodon, el primit-o ca “moștenire” de la predecesorii săi. Pur și simplu mulți nu vor sa recunoască acest fapt. Și curajul cui sa ridici tara din genunchi dacă toți au fugit peste hotare ?

 2. Gicu

  Stimata redacție. Câteva zile în urma am scris un comentariu sub articolul ce privește vizita președintelui Republicii Moldova în Italia și întâlnirea dumnealui cu diaspora moldoveneasca. Nu l-ati publicat. Ați exercitat dreptul de a nega publicarea, drept pe care vi l-ati rezervat din start. Astfel va asimilați regimurilor totalitare care șinei filtrau informația. Se publica doar ceea ce le era pe plac iar ce nu le plăcea venea blocat și nimicit. În comentariul meu nu jignit pe nimeni. Nu am incitat la ura sau alte acte ofensive. Dar nu l-ati publicat. Presupun ca avem opinii diametral opuse. Dacă eram sa-l atac pe Dodon sunt sigur ca era sa fie publicat. Dacă erați redacție democratica ati fi publicat comentariul meu chiar dacă nu v-a plăcut. Dar așa ați dat dovada ca nu sunteți democrați ci regim totalitar… Pentru ca in ziua de azi presa libera în R. Moldova nu există – pt ca toți jurnaliștii sint cumpărați. Da, mă rog, și ei au familii, și ei vor sa mănânce. Dar asta nu va scuză.
  Știu ca nici acest comentariu nu va fi publicat. Dar sunt sigur ca îl veți citi voi cei din redacție sau cel ce se ocupa de saitul ziarului. Puteți sa rideti sau zâmbiți dar oricum eu am atins scopul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *