Inițiativele legislative propuse de ACUM, nu au fost înregistrate de Secretariatul Parlamentului

Secretariatul Parlamentului a refuzat să înregistreze ca inițiative legislative proiectele propuse de blocul ACUM spre votare în Parlament. Motivul invocat ar fi faptul că președintele Parlamentului nu a fost ales deocamdată, respectiv, nu are cine viza proiectele, susține Sergiu Litvinenco, deputat al Blocului ACUM.

Litvinenco a scris pe pagina sa de Facebook că vineri, 22 martie, împreună cu deputatul Blocului ACUM Alexandru Slusari, au mers la Secretariatul Parlamentului să depună o parte din pachetul antioligarhic – 2 proiecte de legi și 5 proiecte de Hotărâri ale Parlamentului, fiecare proiect având semnătura a 26 de parlamentari ai Blocului ACUM. Șefa Direcției generale documentare parlamentară, Bubuioc Evelina, a refuzat însă să înregistreze proiectele ca inițiative legislative.

Primul pachet de inițiative legislative cu privire la dezoligarhizarea țării propuse de blocul ACUM include următoarele inițiative:

 • Hotărârea privind Adoptarea Declarației Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituțiilor statului;
 • Hotărârea privind revocarea din funcție a directorului Centrului Național Anticorupție;
 • Legea privind modificarea unor acte legislative, în vederea anulării sistemului electoral mixt și revenirii la sistemul de vot proporțional, îmbunătățit conform recomandărilor Comisiei de la Veneția;
 • 3 hotărâri ce vizează crearea a 3 comisii parlamentare de anchetă cu privire la:
  • Anchetarea operațiunilor de spălare a banilor (laundromat);
  • Consecințele implementării legii privind amnistia capitalului;
  • Investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll 2;
 • Legea pentru modificarea unor acte legislative (Legea Magnitsky).

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *