Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   INFOGRAFIC/ Ce impact are înregistrarea…

INFOGRAFIC Ce impact are înregistrarea prealabilă asupra numărului secțiilor de votare de peste hotare

Foto: Buletin Informativ „Bugete fără secrete”

Până la expirarea termenului în care cetățenii R.Moldova de peste hotare se pot înregistra prealabil pentru a vota la electoralele din februarie 2019 au mai rămas 5 zile. Astfel, Asociația Promo-LEX îndeamnă cetățenii R. Moldova care în ziua votării se vor afla peste hotarele țării să se înregistreze prealabil prin completarea formularului de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina web www.alegator.md.

„Chiar dacă numărul de alegători înregistrați prealabil este doar unul din cele 5 criterii stabilite de legislație, analiza evoluției numărului de persoane înregistrate prealabil demonstrează că amplasarea și numărul de secții de votare ce vor fi deschise în circumscripțiile electorale de peste hotare pot fi influențate de activismul alegătorilor”, arată Promo-LEX.

În Analiza Promo-LEX privind geografia amplasării și numărul secțiilor de votare constituite peste hotarele R. Moldova, publicată la 16 octombrie 2018, aceasta a pornit de la numărul de 2 448 de alegători înregistrați prealabil. La 3 ianuarie 2019 erau înregistrați deja 7 945, cu 5 497 mai mult, în special în statele europene la vest de R. Moldova.

În condițiile păstrării celorlalți indicatori intacți și exclusiv a majorării numărului de alegători înregistrați prealabil, potrivit calculelor Promo-LEX repartizarea secțiilor de votare per circumscripții ar suferi următoarele modificări:

+4 pentru CU nr.50 (statele la vest de Moldova) de la 88 la 92;

-3 pentru CU nr.51 (SUA și Canada) de la 17 la 14

1 pentru CU nr.49 (statele la est de Moldova) de la 45 la 44.

Înregistrarea prealabilă nu atrage după sine excluderea cetățenilor din lista electorală unde își are domiciliu. În cazul în care, în ziua alegerilor, persoana înregistrată se va afla în țară, aceasta va putea vota conform domiciliului.

Parlamentul a decis pe 27 iulie 2018, în ședință plenară ca alegerile parlamentare să fie organizate pe 24 februarie 2019. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a prezentat atunci proiectul de hotărâre deputaților, pentru care și-au dat votul majoritatea celor prezenți în sală.

Sursa infografice: Promo-LEX