Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   În baza căror acte vor…

În baza căror acte vor putea vota moldovenii din diasporă la alegerile parlamentare din 24 februarie

Foto: platzforma.md

Spre deosebire de alegerile prezidențiale din 2016, cetățenii R. Moldova care sunt stabiliți peste hotare își vor putea exprima opțiunea de vot la alegerile parlamentare din 24 februarie doar în baza pașaportului sau a livretului de marinar.

Deși la alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016 moldovenii din străinătate au putut vota cu paşapoartele expirate, acum regulamentul prevede că votul poate fi exprimat doar în baza actelor valabile. Acest fapt a nemulțumit mai mulți reprezentanți ai diasporei, care au cerut anterior Guvernului excluderea prevederii care le permite participarea la alegeri doar în baza pașaportului valabil și a livretului marinar.

„Prin acest Apel Public ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu limitarea dreptului la vot a alegătorilor moldoveni din afara țării din cauză că aceștia pot vota doar cu pașaportul pentru intrare – ieșire din țară și nu au dreptul de a vota cu buletinul de identitate. Având în vedere faptul că în toamna anului 2018 sunt preconizate alegeri parlamentare, solicităm autorităților abilitate soluționarea urgentă a acestei situații în vederea asigurării dreptului la vot al alegătorilor moldoveni de peste hotare… Atât pașaportul cât și buletinul conține datele de identitate ale cetățenilor, necesare pentru efectuarea votării (nume, prenume, codul numeric personal). De asemenea, în secțiile de peste hotare sunt luate măsuri pentru prevenirea votării multiple, cum ar fi declarația pe propria răspundere privind abținerea de la votarea multiplă și utilizarea SIAS. Prin urmare, nu există vreo restricție rezonabilă nici pentru autorități la votarea cu buletinul de identitate în secțiile de votare peste hotare”, se menționa într-un apel public al diasporei din aprilie 2018.

Totuși, în ciuda apeluri publice și a recomandărilor formulate de mai multe ONG-uri și reprezentanți ai diasporei, CEC a respins propunerea de a permite votarea în diasporă în baza pașaportului expirat, iar Guvernul, la rândul său, a avizat negativ un proiect de lege în acest sens, înaintat de un grup de deputați la inițiativa diasporei.

Pe marginea acestui caz s-a exprimat și Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, care a depus la Curtea Constituțională o sesizare prin care solicită examinarea în regim de urgență a constituționalității interzicerii votării în diasporă în baza buletinelor de identitate și a pașapoartelor cu termenul de valabilitate expirat.

Notă: Până la 9 ianuarie curent, cetățenii din diasporă au putut să se înregistreze prealabil pentru a putea participa la alegerile parlamentare din 24 februarie. Înregistrarea prealabilă are drept scop stabilirea numărului estimativ al alegătorilor peste hotare. În acest context, chiar și cetățenii care nu s-au înregistrat prealabil pot participa la alegerile din 24 februarie.