Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Guvernul promite să creeze, până…

Guvernul promite să creeze, până la 15 ianuarie, un instrument de monitorizare a cazurilor de corupție de rezonanță

Până la 15 ianuarie, pe site-ul Guvernului R. Moldova ar urma să apară un „instrument de monitorizare a trasabilității cazurilor de corupție de rezonanță”, dă asigurări premierul Ion Chicu.

În debutul ședinței de vineri, 3 ianuarie, șeful Executivului s-a adresat cu o solicitare în acest sens către secretarul general al Guvernului, consilierului Nicolae Eșanu și responsabililor din cadrul Cancelariei de Stat, menționând că unele cazuri de rezonanță nu au finalitate.

„În ultimul an am văzut o sumedenie de rețineri în flagrant a funcționarilor de stat, dar despre finalitatea acestor cazuri de rezonanță nu prea se știe mare treabă. Mă îndoiesc că măcar 10% din aceste cazuri mediatizate cu diferite show-uri au finalitate deplină. Sunt și zeci de dosare deschise artificial pentru a estorca bani sau a lipsi oamenii de afaceri. Respectiv, până la 15 ianuarie, pe site-ul Guvernului va fi plasat acest instrument de monitorizare interactiv, în care se va specifica statutul la zi a fiecărui caz: unde se află, cine îl examinează, a ajuns sau nu în instanță”, a specificat Chicu.

Tot până la 15 ianuarie ar urma să fie plasat un instrument de monitorizare a implementării Planului de acțiuni al Guvernului, astfel încât „cetățenii să vadă în regim de timp real cu ce se ocupă Guvernul și instituțiile”.

În 2016, premierul de atunci, Pavel Filip, declara că într-un loc public din centrul capitalei va fi amplasat un panou care să indice suma recuperată din miliardul furat. Ulterior, acesta a spus că a fost o „expresie figurativă” și nu este necesar un panou, deoarece informațiile vor fi publicate pe site-ul Băncii Naționale a Moldovei.