Fratele mai mic al lui Dodon a devenit partener de afaceri cu fiul procurorului general al Federației Ruse

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova, Alexandru Dodon, a devenit acționar al Companiei „Archplay Development”, care aparține omului de afaceri rus Igor Chaika, fiu al procurorului general al Federației Ruse, scrie RBK.ru.

Presa rusă scrie că Alexandru Dodon este proprietarul a 15% din acțiunile Companiei de construcții „Archplay Development”, al cărei proprietar este ambasadorul Asociației „Delovaya Rossiya” în Moldova și Transnistria, Igor Chaika.

Chaika a confirmat pentru RBC că Alexandru Dodon a intrat în capitalul Archplay Development, refuzând însă să dezvăluie termenii tranzacției. Potrivit antreprenorului, compania va fi implicată în implementarea proiectelor de construcții numai în Rusia, nu și în R. Moldova.

Alexandru Dodon, fratele președintelui, a fost anterior asistentul deputatului socialist Radu Mudreac, dar și director adjunct al Agenţiei Sanitar-Veterinare, fiind numit în această funcţie în perioada şefiei fratelui său la Ministerul Economiei. În 2009, Viorel Chetraru, directorul CNA, declara că cei doi fraţi ar fi fost implicaţi în scheme de monopolizare a pieţei cărnii, acuzaţii care au fost respinse.

La alegerile locale din 2015, Alexandru Dodon a aspirat la funcţia de primar de Călăraşi, fiind înaintat de partidul condus de fratele său, însă a acumulat doar 13,7% din voturi, insuficiente, pentru a ajunge în turul II. Acesta a devenit însă consilier raional în Călăraşi.

Fundația „Din Suflet” a Primei Doamne, sponsorizată de fiul procurorului general al Rusiei

Anterior presa a scris în mai multe rânduri despre legăturile dintre președintele Dodon și procurorul general al Federației Ruse. În februarie 2019 în mass-media au apărut informații despre faptul că fundația „Din Suflet” a Primei Doamne, Galina Dodon, a primit o donație în mărime de 70 de mii de euro dintr-un cont deschis pe numele fiului procurorului general al Rusiei. La puțină vreme după realizarea acestui transfer bancar Igor Chaika a fost numit ambasador de afaceri în Moldova și Transnistria de către „Delovaia Rossia”, organizație a mediului de afaceri rus.

Conform unei investigații a Fundației Anti-Corupție (FBK), conduse de opozantul rus Alex Navalnâi, Igor Chaika ar fi câștigat mai multe contracte cu statul cu largul sprijin al influenței tatălui său. Într-o anchetă a FBK sunt pomenite și afacerile gri ale fratelui lui Igor, Artem (Artiom) Chaika. Acesta din urmă, de altfel, se află și pe celebra „listă Magnitsky”, a celor cărora SUA le-au impus sancțiuni.

Foto: Timpul.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    “În 2009, Viorel Chetraru, directorul CNA, declara că cei doi fraţi ar fi fost implicaţi în scheme de monopolizare a pieţei cărnii” Iaca incepe a apare fapte de mare coruptie la Dondonel.
    “Fundația „Din Suflet” a Primei Doamne, sponsorizată de fiul procurorului general al Rusiei” Dac se mai vre a sapa se va vede ca si campania socialistilor e vinduta la gremlin cu fulgi cu tot, de acolo vine banu de partid. Da. pin acu nu so stiut de asta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *